Fokus

Bajden se obratio naciji: Uveren sam da je Putin odlučio da napadne Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2022

-

23:27

Bajden se obratio naciji: Uveren sam da je Putin odlučio da napadne Ukrajinu
Tanjug/AP/Alex Brandon - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Vladimir Putin je odlučio da napadne Ukrajinu, uveren sam u to, izjavio je večeras američki predsednik Džozef Bajden.

"U zadnjih nekoliko dana videli smo povećani broj kršenja vatre u istočnoj Ukrajini. Rusija u isto vreme tvrdi da Ukrajina planira da pokrene veliki napad u istočnoj Ukrajini To prkosi logici. Suludo je verovati da bi Ukrajina u ovom trenutku pokrenula napad kad se na njihovim granicama nalazi više od 150.000 ruskih vojnika", rekao je Bajden.

Dodao je da veruje da će u narednim nedeljama Rusija napasti Ukrajinu, što uključuje i Kijev, grad od više od dva miliona stanovnika.

"Zapad je ujedinjen i odlučan. Uvešćemo teške sankcije Rusiji u slučaju daljnje agresije na Ukrajinu", rekao je američki predsednik, a prenosi Rojters.

Na pitanje smatra li da je Vladimir Putin doneo odluku o tome da li će napasti Ukrajinu, Bajden je rekao:

"U ovom trenutku mislim da je doneo odluku. Uveren sam da je doneo odluku da će napasti Ukrajinu".

Rekao je, međutim, da ne misli da ruski predsednik ozbiljno razmišlja o korišćenju nuklearnog oružja, te zaključio: "Teško je znati šta Putin misli".

Bajden se posle obraćanja oglasio i na Tviteru.

"Američki narod je ujedinjen, Evropa je ujedinjena, Transatlantska zajednica je ujedinjena. Ujedinjen je ceo slobodni svet. Rusija može da bira između rata i sve patnje koju bi on doneo, ili diplomatije koja će budućnost učiniti bezbednijom za sve", napisao je on.

Američki predsednik razgovarao je danas o ukrajinskoj krizi sa liderima Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Britanije, Evropske unije i NATO-a, saopštila je kancelarija kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Bajden i lideri ključnih saveznika SAD u NATO održali su posredstvom video veze sastanak na kojem su izrazili zabrinutost zbog "nastavka jačanja snaga" Rusije u blizini ukrajinskih granica i ponovili svoju podršku suverenitetu Ukrajine, saopštila je Bela kuća.

"Oni su se obavezali da će nastaviti da se diplomatijom bore za deeskalaciju tenzija i istovremeno su pokazali spremnost da nametnu brze, koordinisane ekonomske sankcije Rusiji ukoliko ona izabere dalji sukob", navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

I Jelisejska palata je izdala saopštenje u kojem se navodi da su zapadni saveznici i dalje odlučni u nameri da odvrate Rusiju od invazije na Ukrajinu i zabrinuti zbog izveštaja o eksplozijama u istočnoj Ukrajini, koji, kako se navodi, liče na izgovore one vrste koje je Rusija ranije koristila.

"Ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin odluči da izvrši invaziju na Ukrajinu Francuska i saveznici će delovati kako bi pružili podršku istočnoevropskim saveznicima, što bi dovelo do toga da odemo u drugu geopolitičku realnost u Evropi", saopštio je danas zvaničnik kabineta francuskog predsednika, a prenosi Rojters.

Bela kuća je saopštila i da su Bajden i italijanski premijer Mario Dragi potvrdili privrženost suverenitetu Ukrajine i spremnost da Rusiji nanesu veliki ekonomski udarac ukoliko napadne svog suseda, prenosi agencija Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Krstivoje

18.02.2022 23:37

Fenomenalno! A ako ne napadne, nateraćemo ga da napadne. Nije valjda da ja lažem?!?

Марија

19.02.2022 09:01

CIA има сазнања да ће се то десити 30.02.22

Svet