Fokus

Blinken posetio prihvatni centar za izbeglice u Poljskoj: Ugroženi znaju da će ovde naći utočište

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/03/2022

-

17:43

Blinken posetio prihvatni centar za izbeglice u Poljskoj: Ugroženi znaju da će ovde naći utočište
Blinken posetio prihvatni centar za izbeglice u Poljskoj: Ugroženi znaju da će ovde naći utočište - Copyright AP/ Olivier Douliery

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken posetio je prihvatni centar za migrante u Poljskoj i razgovarao sa ukrajinskim državljanima koji su napustili zemlju zbog ruske invazije. Blinken je tom prilikom razgovarao i sa poljskim ministrom spoljnih poslova Zbignjevom Rauom.

Prema navodima reportera koji su putovali sa Blinkenom, talasi ukrajinskih izbeglica prelazili su granicu dok je Blinken bio tamo. Sa sobom su vukli po jednu ili dve torbe, držeći decu za ruke, dok su neki nosili i bebe, prenosi CNN.

Poljski vojnici koji su ih pratili nosili su bebe kako bi pomogli umornim roditeljima, pomagali starima i nosili torbe.

Blinken, koji je u Poljsku stigao iz Brisela, govorio je ranije tokom dana o ulozi koju Poljska igra u odgovoru na aktuelnu krizu u Ukrajini.

AP/ Olivier Douliery

 

"Poljska je vodeća u odgovoru na humanitarnu krizu koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu. Kao što je Zbignjev rekao, od danas je više od 700.000 ljudi prinuđeno da pobegne od nasilja koje je počinila Rusija prelaskom granice od Ukrajine do Poljske, a svaki dan ih dolazi više", rekao je Blinken novinarima nakon razgovora sa poljskim ministrom i dodao je ovo "veoma moćan odraz vrednosti Poljske jer ugroženi znaju da će ovde naći utočište".

Prema podacima Komesarijata UN za izbeglice, Ukrajinu je već napustilo 1,3 miliona ljudi, a do kraja vikenda broj bi mogao da poraste na 1,5 miliona.

 

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet