Fokus

Svetska statistika pandemije: Broj preminulih od korone premašio šest miliona - koje tri zemlje su u vrhu liste

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

06/03/2022

-

21:57

Svetska statistika pandemije: Broj preminulih od korone premašio šest miliona - koje tri zemlje su u vrhu liste
Svetska statistika pandemije: Broj preminulih od korone premašio šest miliona - koje tri zemlje su u vrhu liste - Copyright AP/Victoria Jones/Mark Lennihan; Tanjug AP/Rajanish Kakade

veličina teksta

Aa Aa

Broj preminulih od korona virusa od početka pandemije u svetu premašio je šest miliona, pokazuju podaci sajta "worldometers".

Najviše preminulih je u SAD, gde je od početka pandemije od posledica kovida 19 umrlo oko 984.000 ljudi, sledi Brazil sa 652.000 umrlih, Indija sa 515.000.

Rusija je na četvrtom mestu sa 356.000, a na petom Meksiko sa blizu 320.000.

Po broju preminulih na sajtu "worldometers", Srbija se nalazi na 51. mestu u svetu sa 15.437 umrlih, ispod Bosne i Hercegovine, gde je preminulo 15.519.

Dve godine od prvog slučaja u Srbiji

Na današnji dan, inače, prošlo je tačno dve godine od kada je ministar zdravlja Zlatibor Lončar (6. marta 2020. godine) objavio da je registrovan prvi slučaj virusa korona u Srbiji kod pacijenta iz Bačke Topole.

Od tada do danas, prema zvaničnim podacima, od kovida 19 umrlo je 15.437 ljudi, a zaraženo 1,9 miliona. Upućeni kažu da se u Srbiji ne umire samo od korone, već i zbog korone, te da je broj umrlih daleko veći. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u Srbiji tokom prošle godine umrla 135.901 osoba, što je za 34.000 više nego 2019. godine, pre pandemije.

Svet je pogodila pandemija koju savremeno društvo ne pamti. Na globalnom nivou registrovano je 444 miliona zaraženih, dok je umrlo više od šest miliona ljudi. Svaka zemlja vodila je na svoj način "rat sa virusom" - u početku samo protivepidemijskim merama, da bi se kasnije dobili i najubojitije oružje u svom arsenalu "vakcinu".

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Neke zemlje su u toj borbi imale više uspeha, druge manje, ali se definitivno život svih ljudi na planeti drastično promenio.

I Srbija je 15. marta, 2020. godine proglasila vanredno stanje na teritoriji cele zemlje. Zatvorene su škole, vrtići, univerziteti, zabranjena masovna okupljanja, a tri dana kasnije uveden je policijski čas. Svim građanima zabranjeno je kretanje od 20 do pet sati ujutro, a starijim od 65 godina potpuno je zabranjen izlazak na ulicu. 

Od 18. marta do 7. maja, zabrana je prudužavana. Prvo od 17 do pet sati sledećeg dana, pa sve do zatvaranja od petka do ponedeljka. Starijima je samo određenim danima u određeno vreme dozvoljeno da izađu napolje i to prilikom odlaska u kupovinu od četiri do sedam ujutru. Prvi zvanični smrtni slučaj od posledica kovida 19 zabeležen je 20. marta kada je u KC Vojvodina preminuo muškarac (59). 

Krajem 2020. godine stigle su prve vakcine u Srbiju, proizvođača Fajzer/Biontek. Prvu dozu primili su premijeka Ana Brnabić, a zatim ministarka rada Darija Kisić Tepavčević, kao i epidemiolog Predrag Kon. Masovna vakcinacija počela je polovinom januara 2021. godine kada je iz Kine stigao kontigent od milion doza vakcina. Slike redova ispred vakcinalnih punktova obišle su tada svet. Međutim, interesovanje nije dugo potrajalo. Čim su cepivo primili stariji sugrađani imunizacija je skoro stala. 

Srbija danas spada u red zemalja sa najmanjim brojem vakcinisanih, oko 55 odsto odraslog stanovništva ili manje od 50 odsto u opštoj populaciji. Zemlje Zapadne Evrope prešle su 80 odsto vakcinisanih, neke imaju i više od 90 odsto. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se pandemija virusa korona neće završiti dok na globalnom nivou ne bude 70 odsto vakcinisanih. Mnoge zemlje, uključujući i Srbiju, su daleko od tog cilja.  

Detaljnije o tome kako je Srbija prošla u pandemiji pročitajte u posebnom tekstu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet