Fokus

Gutereš upozorio na opasnost od nuklearnog konflikta: To je razvoj događaja koji ledi krv u žilama

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

17:30

Gutereš upozorio na opasnost od nuklearnog konflikta: To je razvoj događaja koji ledi krv u žilama
Gutereš upozorio na opasnost od nuklearnog konflikta: To je razvoj događaja koji ledi krv u žilama - Copyright EPA/Justin Lane

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je nedavim podizanjem nivoa pripravnosti nuklearnih snaga u Rusiji porasla opasnost od nuklearnog konflikta.

To je razvoj događaja koji ledi krv u žilama, ono što je nekada bilo nezamislivo vratilo se u okvire mogućeg, rekao je on, preneo je Rojters.

Guterš je najavio da će Ujedinjene nacije izdvojiti dodatnih 40 miliona dolara za povećanje humanitarne pomoći Ukrajini, preneo je BBC.

Govoreći u Njujorku, on je rekao da će ta sredstva pomoći da se u zemlju dostave kritične zalihe hrane, vode, lekova i drugih vitalnih zaliha, kao i da će se obezbediti novčana pomoć onima kojima je potrebna.

Generalni sekretar UN je upozorio da dalja eskalacija sukoba u Ukrajini bilo slučajna ili namerna, preti celom čovečanstvu.

Gutereš je, takođe, pozvao na trenutni prekid neprijateljstava i ozbiljne pregovore zasnovane na principima Povelje UN i međunarodnog prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet