Fokus

Sirijski predsednik u UAE posle 11 godina: "Arapski svet spreman da se ponovo angažuje i razgovara"

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

23:15

Sirijski predsednik u UAE posle 11 godina: "Arapski svet spreman da se ponovo angažuje i razgovara"
Bašar Al Asad - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sirijski predsednik Bašar al Asad boravio je danas u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je njegova prva poseta jednoj arapskoj državi od početka građanskog rata u Siriji 2011. godine.

Asad se sastao sa prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, koji je naglasio da je Sirija osnovni stub arapske bezbednosti i da UAE žele da ojačaju saradnju sa njom, izvestila je državna novinska agencija UAE (WAM), prenosi Rojters.

Asad se takođe sastao sa vladarom Dubaija šeikom Muhamedom bin Rašidom al Maktumom, navodi se u današnjem saopštenju kabineta sirijskog predsednika.

WAM je izvestio da su sagovornici naglasili značaj očuvanja teritorijalnog integriteta Sirije i povlačenja stranih snaga iz podeljene zemlje u kojoj su Rusija, Iran, Turska i SAD vojno prisutne.

Oni su takođe razgovarali o političkoj i humanitarnoj podršci Siriji i njenom narodu u postizanju mirnog rešenja za sve izazove sa kojima se suočava, prenela je državna novinaska agencija UAE.

Kako je navedeno, šeik Muhamed je izrazio želju da ova poseta otvori put da mir i stabilnost prevladaju u Siriji i čitavom regionu, a Asad ga je obavestio o najnovijim dešavanjima u Siriji.

Poseta Asada Ujedinjenim Arapskim Emiratima šalje jasan signal da je arapski svet spreman da se ponovo angažuje i razgovara sa sirijskim predsednikom, koji je u arapskom svetu široko izbegavan zbog sukoba u kome je stotine hiljada ljudi poginulo, dok je polovina sirijskog stanovništva u izbeglištvu ili raseljena, navodi Rojters.

SAD su izrazile zabrinutost u novembru kada je ministar spoljnih poslova UAE posetio Damask i sastao se sa Asadom, a on je prošle godine imao i telefonski razgovor sa jordanskim kraljem Abdulahom, još jednim saveznikom Vašingtona.

Komentari (0)

Svet