Fokus

Haos na Šri Lanki: Vojska na benzinskim pumpama, pomama za uvoznim sirovinama i namirnicama

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

09:02

Haos na Šri Lanki: Vojska na benzinskim pumpama, pomama za uvoznim sirovinama i namirnicama
Tanjug/AP/Eranga Jayawardena - Copyright Tanjug/AP/Eranga Jayawardena

veličina teksta

Aa Aa

Šri Lanka je naredila danas vojnom vrhu da rasporedi vojnike na benzinskim pumpama širom zemlje da bi pomogli oko distribucije goriva, jer su zbog naglog rasta cena ključnih sirovina i prateće nestašice desetine hiljada ljudi napravili kilometarske kolone i satima čekaju u redu da natoče gorivo.

Ova ostrvska država u Indijskom okeanu bori se sa deviznom krizom koja je dovela do devalvacije nacionalne valute ugrozivši njenu sposobnost plaćanja osnovnih uvoznih proizvoda kao što su hrana, lekovi i gorivo, zbog čega se vlada u Kolombu obratila Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), prenosi Rojters.

Odluka da se vojska rasporedi blizu benzinskih pumpi i punktova za snabdevanje kerozinom doneta je nakon što su tri starije osobe preminule čekajući u dugim redovima na benzinskim stanicama, rekli su zvaničnici.

"Najmanje po dva pripadnika vojske biće raspoređena na svakoj pumpi za gorivo“, rekao je portparol vojske Nilanta Premaratne za Rojters, dodajući da će vojnici pomoći oko organizacije distribucije goriva, ali neće biti uključeni u kontrolu mase.

Tanjug/AP/Eranga Jayawardena

 

Taj potez je odgovor na pritužbe vezane za gomilanje zaliha i neefikasnu distribuciju, rekao je portparol vlade Rameš Patirana.

"Vojska će biti raspoređena da pomogne javnosti, a ne da ugrozi njihova ljudska prava", dodao je on.

Napetost zbog nestašice goriva dovela je do sporadičnog nasilja među ljudima koji se guraju da kupe gorivo i druge osnovne potrepštine.

Policija je saopštila da je jedan muškarac izboden na smrt u ponedeljak tokom svađe sa vozačem trotočkaša, a prošle nedelje su tri starija muškarca umrla dok su čekali u redu da kupe gorivo na velikoj vrućini, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet