Fokus

Vlasti Šangaja priznale propuste u postupanju sa pandemijom u trenutku najvećeg talasa

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

09:51

Vlasti Šangaja priznale propuste u postupanju sa pandemijom u trenutku najvećeg talasa
Vlasti Šangaja priznale propuste u postupanju sa pandemijom u trenutku najvećeg talasa - Copyright Tanjug/Tao Ming/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik gradonačelnika Šangaja Zong Ming priznao je propuste vlasti u postupanju sa epidemijom virusa korona, u trenutku kada je prijavljeno rekordnih 23. 600 novih slučajeva, a SAD preporučile pomoćnom osoblju i njihovim porodicama da napuste konzulat u ovom gradu.

Od novoprijavljenih slučajeva u Šangaju danas je 1.015 registrovano kao simptomatsko, dok su 22.609 bili asimptomatski, prenosi Rojters.

Zamenik gradonačelnika Ming pohvalio je danas podršku stanovništva i rad zaposlenih na prvoj liniji, uprkos javnoj kritici strogih vladinih ograničenja, ali je rekao i da je potrebno da se poboljša rukovođenje ovom zdravstvenom krizom.

"I mi primećujemo probleme koji su nastali i izneti u javnost. Dosadašnji naš rad nije bio dovoljan, još uvek postoji veliki jaz u odnosu na očekivanja. Daćemo sve od sebe da se poboljšamo", rekao je Zong na današnjoj konferenciji.

U Šangaju, gde je 26 miliona ljudi u izolaciji, stanovnici su nastavili da se žale na nestašicu hrane zbog nedostatka kurira i neizvesnosti o tome kada bi zatvaranje moglo da prestane, navodi Rojters.

Vlada je saopštila da će danas sprovesti još testiranja i da će ublažiti neke ograničenja kretanja.

Neki stanovnici stambenih naselja u kojima nije bilo novih slučajeva, saopštili su da su ih lokalni komiteti obavestili da mogu da napuste svoje domove i da prošetaju svojim naseljima.

Gu Jun, direktor gradske komisije za trgovinu, priznao je probleme u distribuciji zaliha hrane i rekao da distributivni centri, supermarketi i apoteke treba da nastave da rade onlajn što je više moguće.

Zvaničnik se takođe osvrnuo na izveštaje o pacijentima koji su se oporavili od kovid 19, ali im lokalni komiteti nisu dozvolili da se vrate u svoje domove , naglašavajući da nema dokaza o bilo kakvom riziku od onih koji su otpušteni iz karantina za obolele.

U petak, američki Stejt department saopštio je u preporukama za putovanja da dozvoljava osoblju koje nije prioritetno i njihovim porodicama da napuste konzulat u Šangaju zbog porasta broja slučajeva i uticaja vladinih mera.

Takođe se savetuje građanima SAD da preispitaju putovanje u Kinu "zbog proizvoljnog sprovođenja lokalnih zakona i kovid mera", navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet