Fokus

Brazilska mornarica i vojno vazduhoplovstvo kupili 30.000 tableta vijagre, javnost osporava objašnjenje

Komentari

Autor: Guardian

12/04/2022

-

23:57

Brazilska mornarica i vojno vazduhoplovstvo kupili 30.000 tableta vijagre, javnost osporava objašnjenje
Brazilska mornarica i vojno vazduhoplovstvo kupili 30.000 tableta vijagre, javnost osporava objašnjenje - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Brazilska mornarica i vojno vazduhoplovstvo kupili su više od 30.000 pilula vijagre, navodeći da im je potrebna za lečenje pulmonarne hipertenzije, prenosi Gardijan.

Ipak, politički protivnici brazilskog predsednika Žaira Bolsonara pobunili su se nakon što je otkriveno da je vojska kupila desetine hiljada pilula protiv impotencije.

"Moramo da znamo zašto Bolsonarova administracija troši javni novac na kupovinu tolikih količina vijagre", rekao je poslanik Elijas Vaz.

Mornarica i vojno vazduhoplovstvo ponudili su nevino objašnjenje - ovaj lek se koristi u lečenju pulmonarne hipertenzije. Međutim, u izveštaju Globa se pojašnjava da se kupljene doze ne koriste za lečenje pritiska, već impotencije, prenosi Gardijan.

"Kako se osećate kada znate da plaćamo vijagru za oružane snage", objavila je na Tviteru pevačica Zelija Dankan,a jedan od odgovora bio je "Osećam se impotentno".

Kongresmen iz Rio de Žaneira Marselo Freišo najavio je da će tražiti od tužilaštva da istraži ovaj slučaj.

"Bolsonarova administracija se zafrkavala oko kupovine vakcina protiv kovida, ali je odobrila preskupu kupovinu 35.000 tableta vijagre za oružane snage", naveo je on na Tviteru.

Političar levog centra, koji planira da se kandiduje na predsedničkim izborima u oktobru, Siro Gomeš, rekao je da, iako oružane snage zaslužuju poštovanje, njihova odeljenja za nabavku su usmerena na demoralisanje vojske.

"Osim ako su u stanju da dokažu da razvijaju neku vrstu tajnog oružja - sposobnog da unese revoluciju u međunarodnu industriju oružja - biće teško opravdati kupovinu 35.000 pilula za erektilnu disfunkciju", rekao je Gomeš.

Politički analitičari nazvali ova potez sramotnim za populističkog predsednika koji se često hvali svojom navodnom "muškošću".

Komentari (0)

Svet