Fokus

FBI: Hakerska grupa iz Severne Koreje odgovorna za veliku krađu kriptovaluta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

15/04/2022

-

20:35

FBI: Hakerska grupa iz Severne Koreje odgovorna za veliku krađu kriptovaluta
Kim Džong Un - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki Federalni istraživački biro (FBI) tvrdi da je najpoznatija severnokorejska grupa hakera "Lazarus" odgovorna za krađu 600 miliona dolara u kriptovalutama, tokom sajber napada na video igricu. Veruje se da je ova hakerska grupa u bliskoj saradnji sa vlastima Severne Koreje, koja je, kako navodi CNN, godinama zarađivala zahvaljujući sajber napadima.

"Kroz našu istragu uspeli smo da potvrdimo da su 'Lazarus' grupa i APT38, sajber akteri povezani sa Severnom Korejom, odgovorni za krađu 620 miliona dolara u kriptovaluti eterem prijavljenu 29. marta", navodi se u saopštenju FBI.

FBI u saopštenju aludira na nedavno hakovanje kompjuterske mreže koju koristi Axie Infinity, video igra koja omogućava igračima da zarade kriptovalute. "Sky Mavis", kompanija koja je stvorila Axie Infiniti, objavila je 29. marta da su neidentifikovani hakeri 23. marta ukrali 173.600 etereuma i 25.500.000 stejblkojna, sa mreže sa koje korisnici šalju kriptovalute sa jednog blokčejna na drugi.

Ministarstvo finansija SAD je u četvrtak sankcionisalo "Lazarus" grupu hakera za koje se veruje da rade u ime vlade Severne Koreje. Trezor je sankcionisao adresu kriptovalute koja je korišćena za isplatu novca od hakovanja "Axie Infinity".

"Lazarus" grupa je poslednjih godina ukrala kriptovalute u vrednosti od 1,75 milijardi dolara. Dok je pažnja mnogih analitičara za sajber bezbednost bila usmerena na rusko hakovanje zbog rata u Ukrajini, hakeri za koje se sumnja da su severnokorejski nisu bili skromni.

Istraživači u Guglu su prošlog meseca otkrili dve različite napade, navodno severnokorejanske, koji su targetirali američke medije i IT organizacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet