Evropa

Otkriveno ko je krivac za zvonjavu zvona na Štefansdomu: Bečlije probudila buka koja je trajala 20 minuta

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

10:00

Otkriveno ko je krivac za zvonjavu zvona na Štefansdomu: Bečlije probudila buka koja je trajala 20 minuta
Otkriveno ko je krivac za zvonjavu zvona na Štefansdomu: Bečlije probudila buka koja je trajala 20 minuta - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Gruber

veličina teksta

Aa Aa

Austrijske vlasti rešile su misteriju zvonjave zvona bečke katedrale Štefansdom u sredu u dva ujutro koja je probudila Bečlije u centru grada, jer se radi o hakerskom napadu.

Nije reč o računarskoj grešci, već je hakerski napad uzrok za 20-ominutnu zvonjavu. Hakeri su na računar Štefansdoma, koji upravlja zvonima na znamenju Beča, upali preko "fajervola", koji je služi za vezu preko interneta sa firmom za zvona iz Insbruka.

Hakeri su najpre pokrenuli slavljenička zvona na južnom tornju, a potom i barokna zvona na severnom tornju. Glavno zvono "Pumerin", koja, na primer, svojom zvonjavom uvodi Austriju u Novu godinu, nisu mogli da pokrenu, pošto ono nije priključeno na internet. Kompanija koja održava sistem zvona u Štefansdomu reagovala je na napad time što je "skinula" zvona sa normalne mreže i priključila na direktnu VPN vezu. Za sada nije poznato odakle je došao hakerski napad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa