Planeta

Privatne kompanije u SAD upozorene na moguće sajber napade

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

20:22

Privatne kompanije u SAD upozorene na moguće sajber napade
Haker - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke bezbednosne agencije su danas upozorile privatne kompanije povezane sa sektorom odbrane (CDCs) na moguće sajber napade aktera "koje sponzoriše Rusija".

Federalni istražni biro (FBI), Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) i Agencija za kibernetičku i infrastrukturnu bezbednost (CISA) primećuju takve tendencije najmanje od januara 2020. do februara 2022. godine, navele su američke bezbednosne agencije u zajedničkom saopštenju, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno, ovi kontinuirani upadi omogućili su akterima da pribave osetljive, neklasifikovane informacije, kao i tehnologiju u vlasništvu CDCs koja podleže kontroli izvoza.

"Pribavljene informacije pružaju značajan uvid u okvire razvoja i vremenske rasporede primene američkih platformi za oružje, specifikacije vozila i planove za komunikacionu infrastrukturu i informacione tehnologije", precizira se u saopštenju.

Agencije su pozvale sve privatne kompanije koje imaju dozvolu za pristup, primanje ili skladištenje poverljivih informacija, da primene preporučene kontramere bez obzira na to da li postoje dokazi da su ugroženi štetnim sajber aktivnostima.

Upozorenje dolazi u trenutku pojačanih tenzija između SAD i Rusije, a u utorak je na ukrajinsko Ministarstvo odbrane i dve banke izvršen hakerski napad koji je zatvorio pristup njihovim internet stranicama, saopštio je Centar za stratešku komunikaciju i informacionu bezbednost u Kijevu, preneo je Roters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet