Planeta

Ministarstvo pravosuđa SAD zaplenilo rekordnih 3,6 milijardi dolara u bitkoinima

Komentari

Autor: Jutarnji

09/02/2022

-

09:17

Ministarstvo pravosuđa SAD zaplenilo rekordnih 3,6 milijardi dolara u bitkoinima
Ministarstvo pravosuđa SAD zaplenilo rekordnih 3,6 milijardi dolara u bitkoinima - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak da je zaplenilo više od 3,6 milijarde dolara u bitkoinu koji su, navodno, ukradeni tokom hakerskog napada na Bitfinex 2016. godine, piše Vašington post.

Uhapšeni su i supružnici iz Njujorka koju su pokušali da "operu"  svoje kriptovalutno bogatstvo.

Zvaničnici kažu kako su tehnološki preduzetnik Ilja Lihtenštajn (34) i njegova supruga, pevačica Heder Morgan (31) optuženi za pokušaj pranja novca. Tačnije, pokušali su da operu 119,754 bitkoina ukradenih nakon hakerskog upada u menjačnicu kriptovaluta Bitfinex zbog čega su pokrenuli više od 2.000 neautorizovanih transakcija. Tužitelji kažu da su bitkoini poslati u digitalni novčanik pod kontrolom Lihtenštajna.

U vreme krađe ta količina bitkoina vredela je oko 71 miliona dolara. Ali je ta kriptovaluta u međuvremenu toliko porasla da je vrednost tih bitkoina sada oko 4,5 milijarde dolara. Federalne vlasti rekle su da su uspele da zaplene oko 94.000 ukradenih bitkoina čija se vrednost procenjuje na 3,6 milijarde dolara.

Najveća pojedinačna zaplena novca u istoriji

Ovaj slučaj predstavlja najveću pojedinačnu zaplenu novca u čitavoj istoriji američkog ministarstva pravosuđa, ali i najveći sudski proces proizašao iz nedavno najavljenih napora da se istraži kriminal u svetu kriptovaluta.

"Kriptovalute nisu sigurno utočište za kriminalce", rekla je zamenica glavnog tužitelja, Liza O. Monako, dodavši kako su Lihtenštajn i Morgan pokušali da operu ukradene bitkoine kroz 'lavirint kriptovalutnih transakcija'.

profimedia

 

"Zahvaljujući pedantnom radu naših službi, još jednom amo pokazali kako je uvek moguće pratiti trag novca bez obzira na to u kojem obliku dolazio".

Bitfinex je ranije ponudio nagradu potencijalno vrednu stotine miliona dolara za informaciju koja će dovesti do povratka ukradenih sredstava. Američke vlasti nisu otkrile je li ponuđena nagrada igrala ulogu u hvatanju Lihtenštajna i Morgan. Ipak, sudski spisi sugerišu da nikakva pomoć možda i nije bila potrebna.

Prema dokumentima, većina sredstava je neko vreme bila položena na AlphaBay, platformi koju su 2017. vlasti zatvorile jer je to bilo mesto ilegalne trgovine narkoticima, oružjem i lažnim dokumentima.

Lihetnštajn potrošio manji deo novca

Tužitelji kažu kako su uspeli da prate bitkoin od hakerisanja, preko AlphaBaya i dalje.

Sudski spisi ne optužuju Lichtensteina i Morgan za samo hakovanje, a nisu otkrili ni optužuju li ih za krađu novca.

Lihtenštajn, tehnološki preduzetnik poznat pod nadimkom 'Holanđanin', ima i američko i rusko državljanstvo, a sebe opisuje kao 'poslovnog anđela' i investitora. 

profimedia

 

U izjavi danoj poreskoj službi pod zakletvom, par je kazao da su potrošili tek manji deo ukradenog novca, nešto na zlato, a nešto na nezamenjive tokene (NFT) - jedinstvene digitalne slike kojima se trguje kao kolekcionarskim i umetničkim delima. Ostala plaćanja izvršena su za Volmart poklon kartice, vožnje Uberom, hotele...

Američki zvaničnici su rekli da će, s obzirom na to da su sredstva zaplenjena na temelju sudskog naloga, sudija na kraju odlučiti kako će vraćeni novac biti raspoređen, ali i da će Vlada tražiti povrat sredstava pravim vlasnicima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet