Biznis vesti

"Teslina" zaliha bitkoina porasla na dve milijarde dolara

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

19:23

"Teslina" zaliha bitkoina porasla na dve milijarde dolara
Tesla - Copyright AP/Chris Carlson

veličina teksta

Aa Aa

Tržišna vrednost bitkoina koje drži kompanija "Tesla" iznosila je 31. decembra prošle godine 1,99 milijardi dolara, otkriva se u godišnjem podnesku proizvođača električnih vozila dostavljenom američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Prema podacima iz podneska, "Tesla" je prošle godine zabeležio približno 101 milion dolara gubitaka zbog obezvređenja ove digitalne valute koja su rezultat promena vrednosti bitkoina, ali i dobitak od 128 miliona dolara od nekih prodaja bitkoina, prenosi Raša tudej (RT).

Kompanija je par meseci prihvatala ovu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja za kupovinu nekih njenih proizvoda, ali je od toga odustala zbog zabrinutosti za životnu sredinu, jer rudarenje bitkoina troši ogromnu količinu električne energije koja se i dalje najvećim delom proizvodi iz fosilnih goriva, što posledično povećava emisiju gasova s efektom staklene bašte.

"Tesla" je u prvom kvartalu 2021. godine uložio ukupno 1,5 milijardi dolara u kupovinu bitkoina. U tadašnjem podnesku nisu navedeni datumi kupovine, ali je tokom tog perioda cena ove digitalne valute fluktuirala između 29.405 dolara početkom januara i 61.177 dolara sredinom marta. Poslednjeg dana prošle godine cena bitkoina je oscilirala između 45.700 i 48.500 dolara.

Prema bazi podataka kompanije za kriptoanalitiku KoinGeko, "Tesla" poseduje 48.000 bitkoina.

"Tesla" je drugi u korporativnom svetu po količini bitkoina kojima raspolaže, a prvo mesto drži proizvođač poslovnih softvera MajkroStratedži sa sedištem u Virdžiniji, koji poseduje više od 121.000 bitkoina u vrednosti većoj od pet milijardi dolara, prema KoinGekou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis