Novac

Sunovrat bitkoina i eterijuma: Najniže vrednosti u poslednjih šest meseci – šta se dešava na tržištu kriptovaluta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fortune, Time

24/01/2022

-

19:39

Sunovrat bitkoina i eterijuma: Najniže vrednosti u poslednjih šest meseci – šta se dešava na tržištu kriptovaluta
Bitkoin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vrednost bitkoina vrtoglavo opada u poslednje vreme. Od polovine novembra, vrednost ove kriptovalute opala je za oko 40 odsto, pa tako danas iznosi manje od 34,000 dolara, što je najniže u poslednjih šest meseci. Osim bitkoina, i vrednost eterijuma je u velikom padu, pa tako danas iznosi manje od 2,200 dolara, takođe najmanje u poslednjih pola godine. Šta je razlog ovakvom krahu na tržištu kriptovaluta?

Gubici na kripto tržištu samo su odraz gubitaka na tradicionalnoj berzi prethodne nedelje - Nasdaq 100 indeks je opao za oko 15 odsto prošlog petka. Bila je to najgora nedelja za ovaj indeks od početka pandemije koronavirusa, jer je zabeleženo oko 53 milijarde evra gubitka širom tržišta.

Jedan od najvažnijih razloga zbog kojih su investitori odlučili da im kriptovalute predstavljaju preveliki rizik za ulaganje, jeste to što su iz Državne rezerve SAD (FED) upozorili na moguću inflaciju i rast cena. Dodatno, regulatori su zabrinuti i zbog toga što je još uvek nejasno kakve bi posledice po ekonomiju mogla da ima nestabilnost kriptovaluta, s obzirom na to da se ne mogu predvideti trendova opadanja ili rasta njihove vrednosti, preneo je Euronews

Tako su, na primer, španski tržišni regulatori ove nedelje nametnuli snažna ograničenja kada je u pitanju reklamiranje platformi za razmenu kriptovaluta, a slične mere se planiraju i u ostatku Evrope, naročito u Ujedinjenom kraljevstvu. Neke zemlje su preduzele još drastičnije mere protiv kriptovaluta, a primer za to je Rusija.

Ruska centralna banka je pre nekoliko dana predložila zabranu na rudarenje i korišćenje kriptovaluta u zemlji, zbog toga što, kako se navodi, predstavljaju "pretnju ruskoj finansijskoj stabilnosti i suverenitetu monetarne politike".

Šta ovo znači za investitore?

Za one koji dugoročno ulažu u kriptovalute koristeći strategiju "kupovine i zadržavanja", ovakve promene nisu nikakva novost. Prema Hamfriju Jangu, stručnjaku za lične finansije, veliki padovi nisu ništa zbog čega bi investitori trebalo previše da se zabrinu. Kako je rekao, on ne proverava svoja ulaganja tokom nestabilnih tržišnih perioda.

"I ja sam prošao kroz sve to 2017. godine", rekao je Jang, podsećajući na "kripto krah" kada su mnoge velike kriptovalute, uključujući bitkoin, dosta izgubile na vrednosti.

profimedia

 

Stručnjaci preporučuju da investitori ne ulažu više od 5 odsto svog budžeta u kriptovalute, i da se onda ne bi trebalo opterećivati promenama, jer su one veoma česte, kako je objasnio Bil Nobl, glavni tehnički analitičar u platformi za analizu kriptovaluta "Token Metrics".

"Volatilnost nije ništa novo, niti će negde otići. To je jednostavno nešto sa čime morate da se suočite", rekao je Nobl, prenosi list "Time".

Sve dok kripto investicije ne stoje na putu drugim finansijskim ciljevima i ulaže se samo onoliko koliko su investitori spremni da izgube, sve je u redu, rekao je Jang. On preporučuje korišćenje iste strategije koja funkcioniše za sve dugoročne investicije - "uložite i zaboravite na to".

Šta će biti sa kriptovalutama?

Kada se postavi pitanje šta će biti s kripto tržištem u budućnosti, mnogo toga zavisi od konkretne valute o kojoj se govori, piše list "Fortune".

Tako, na primer, Juja Hasegava, analitičarka krišto tržišta iz kripto berze Bitbank smatra da će dosta toga kada je bitkoin u pitanju zavisi od odluka FED-a. Ona potencijalnu najnižu vrednost bitkoina ove godine vidi negde oko 28,000 dolara, što je otprilike bio slučaj i 2021. Kada su najviše vrednosti u pitanju, Hasegava veruje da bi se bitkoin mogao vratiti na vrednost između 60,000 i 80,000 dolara ove godine.

Kevin Keli iz kompanije Delfi Didžital smatra da "kripto tržište neće mirovati kratkoročno ili srednjeročno", dodajući da "ne može otpisati pad vrednosti bitkoina na oko 30,000 dolara, ukoliko se opadanje nastavi ovim tempom".

Međutim, nisu sve kriptovalute jednake - stručnjaci ipak smatraju da će ova godina doneti veće razlike u tome koji novčići imaju dobre rezultate i potencijale rasta, a koji ne. Naročito je značajno to što se mnogo stvari očekuje u 2022. u oblastima gde se koristi blokčejn tehnologija, poput NFT, DeFi, metaverzuma ili Web3. 

"Mislim da ne bi trebalo mnogo očekivati od bitkoina ove godine. Sa druge strane, čini mi se da će Solana i Avalanš imati dobre rezultate u odnosu na bitkoin", rekla je Hasegava.

Komentari (0)

Biznis