Biznis vesti

Hakeri ukrali više od 320 miliona dolara u napadu na eterijum i solana kriptovalute

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

10:35

Hakeri ukrali više od 320 miliona dolara u napadu na eterijum i solana kriptovalute
Ethereum - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hakeri su ukrali više od 320 miliona dolara kriptovaluta u napadu na jedan od najpopularnijih mostova koji povezuje eterijum i solana blokčejnove.

Napad se dogodio u sredu popodne, javlja CNBC. To je druga najveća krađa ikada, posle kripto pljačke na Poli Netvorku od 600 miliona dolara, i ujedno najveći napad do sada na blokčejn solana, rivala eterijuma, koji sve više dobija na snazi u ekosistemu nerazmenljivih tokena (NFT) i decentralizovanih finansijskih platformi (DeFi).

Eterijum je najčešće korišćena blokčejn mreža i veliki igrač u svetu DeFi-ja, u kojem programirani delovi koda, poznati kao pametni ugovori, mogu da zamene posrednike poput banaka i advokata u određenim vrstama poslovnih transakcija.

Nedavno predstavljen konkurent, solana, postaje sve popularniji, jer je jeftiniji i brži za upotrebu od eterijum blokčejna.

Vlasnici kriptovaluta često ne koriste samo jedan blokčejn ekosistem, pa su programeri izgradili unakrsne mostove kako bi omogućili korisnicima da šalju kriptovalute iz jednog lanca u drugi. Tako je nastao i Vormhol protokol koji omogućava korisnicima da svoje tokene i NFT-ove premeštaju iz solane na eterijum mrežu i obratno.

Programeri Vormhola potvrdili su na svom Tviter nalogu da je došlo do nelegalne aktivnosti, navodeći da će mreža biti "neaktivna zbog održavanja" dok istraže "potencijalnu zloupotrebu". Zvanični veb sajt protokola je trenutno van mreže.

Prema analizi kompanije za sajber bezbednost blokčejna Sertik, hakeri su za sada ukrali najmanje 251 milion dolara etereuma, skoro 47 miliona dolara solana i više od četiri miliona dolara USDC tokena, koina vezanog za cenu američkog dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis