Planeta

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams podelio javnost - od prve plate kupuje kriptovalute

Komentari

Autor: Euronews

21/01/2022

-

23:26

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams podelio javnost - od prve plate kupuje kriptovalute
Gradonačelnik Njujorka Erik Adams podelio javnost - od prve plate kupuje kriptovalute - Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Novi gradonačelnik Njujorka Erik Adams planira da konvertuje svoju prvu platu ove nedelje u dve kriptovalute, koje je najavljivao kao potencijalni ekonomski motor za grad.

Kancelarija demokrata saopštila je u četvrtak da će Adamsova prva isplata plate biti deponovana na Coinbase-u, onlajn razmeni koja se koristi za kupovinu kriptovaluta, a zatim konvertovana u Etereum i Bitkoin.

"Njujork je centar sveta, a mi želimo da bude centar kriptovaluta i drugih finansijskih inovacija", rekao je Adams u saopštenju, prenosi Euronews.

On dodaje da, ukoliko grad uspe da opstane na čelu ovakvih inovacija, to bi moglo da pomogne u stvaranju novih radnih mesta i unapređenju ekonomije.

U saopštenju za javnost se napominje da savezna pravila o radu zabranjuju gradu da plaća zaposlenima u kriptovaluti, ali da svaki radnik koji je plaćen u američkim dolarima može da kupi kriptovalute.

Adams se suočava sa kritikama zbog kriptovaluta

Adamsovo korišćenje svoje javne funkcije za promociju kripto industrije izazvalo je kritike jedne ekološke grupe u severnom delu Njujorka, Seneca Lake Guardian, koja je primetila da stvaranje i upravljanje kriptovalutama može da troši ogromne količine energije, često proizvedene u elektranama koje doprinose klimatske promene.

 "Gradonačelnik Adams nije u pravu, a njegovo neznanje bi moglo da košta Njujorčane milione dolara računa za energiju dok ubija lokalnu ekonomiju, truje našu vodu i puni naš vazduh smrtonosnim emisijama ugljendioksida", navodi se u saopštenju grupe.

Državni tužilac Leticija Džejms istražila je platforme za trgovanje kriptovalutama i prošle godine upozorila da bi investitori "trebalo da budu izuzetno oprezni kada ulažu u virtuelne valute".

"Kriptovalute su visokorizične, nestabilne investicije koje mogu dovesti do razornih gubitaka jednako brzo kao što mogu da obezbede i dobitke", rekao je Džejms.

Unsplash

 

 

Adams je predložio da se kriptovaluta i blokčejn tehnologija, digitalna knjiga u kojoj se evidentiraju transakcije virtuelne valute, treba predavati u školama.

Decentralizovane valute koje koriste tehnologiju šifrovanja za praćenje transakcija, kriptovalute ne podržavaju vlade, centralna banka, kamatne stope ili duga istorija kurseva u odnosu na druge valute. To može otežati procenu njihove vrednosti.

Investitori se oslanjaju na tržišne promene u vrednosti kriptovalute da bi ostvarili profit.

"Izgubio sam hiljade dolara na berzi"

Na pitanje u novembru da li bi to bila loša ekonomska strategija i sukob interesa za gradonačelnika, Adams je rekao za CNN da je koristio svoj novac.

"Izgubio sam hiljade dolara na berzi tokom pada berze. Nestalnost je deo nekih investicija", ističe on.

Komentari (0)

Svet