Biznis vesti

Ruse uhvatila kripto groznica, centralna banka pozvala na oprez

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

17:32

Ruse uhvatila kripto groznica, centralna banka pozvala na oprez
bitkoin - Copyright AP Photo/Gillian Flaccus File

veličina teksta

Aa Aa

Ukupan godišnji obim transakcija u kriptovalutama koje su u 2021. obavili ruski građani iznosi pet milijardi dolara, prema najnovijim podacima ruske centralne banke.

U novom izveštaju o finansijskoj stabilnosti, ruski monetarni regulator je naveo, pozivajući se na anketu sprovedenu u julu među najvećim domaćim bankama, da su Rusi među najaktivnijim učesnicima na svetskim tržištima kriptovaluta, uključujući i njihove aktivnosti na kripto berzi Bajnens (Binance), prenosi Raša tudej.

Stručnjaci centralne banke su ukazali na entuzijazam investitora prema novim tehnologijama, kao što su blokčejn, smart ugovori, decentralizovane finansije i stejbl koini (digitalne valute oslonjene na državnu valutu, ili na druge kriptovalute, ili na zlato).

Banka Rusije je, međutim, istakla u izveštaju velike rizike povezane sa kripto industrijom i poručila da će pažljivo pratiti tržište.

"Odnos između digitalnih valuta i finansijskog sektora ostaje ograničen za sada. Brzi rast i široko prihvatanje digitalnih valuta predstavljali bi povećan rizik kako na globalnom nivou, tako i na ruskom finansijskom tržištu", ocenjuje Banka Rusije.

Ranije ove godine, centralna banka je upozorila ljude da se klone aktivnosti s kriptovalutama, napominjući da je to uvek rizik, posebno za one kojima nedostaje znanje u toj oblasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis