Politika

Putin Vučiću: Naći ćemo prihvatljivo rešenje za cenu gasa; Vučić: Potvrđena poseta Srbiji naredne godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

25/11/2021

-

13:54

Putin Vučiću: Naći ćemo prihvatljivo rešenje za cenu gasa; Vučić: Potvrđena poseta Srbiji naredne godine
Putin Vučiću: Naći ćemo prihvatljivo rešenje za cenu gasa; Vučić: Potvrđena poseta Srbiji naredne godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvanični deo sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića s predsednikom Rusije  Vladimirom Putinom je završen, a nakon njega je usledio zajednički ručak. Putin je na početku susreta, kako se čuje na snimku sastanka, izjavio da će biti nađeno rešenje za cenu ruskog gasa koje će biti prihvatljivo za Srbiju i poželeo Vučiću uspeh na narednim izborima u aprilu.

Po završetku sastanka, a pre ručka, Vučić je članovima svoje delegacije samo poručio da je presrećan kako protiču razgovori, preneo je Tanjug.

Kako je predsednik Srbije naknadno saopštio na svom instagram profilu, "produktivni i dobri" razgovori su trajali tri sata, a Putin je potvrdio dolazak u Srbiju naredne godine.

"Znam da vas neka pitanja posebno brinu, i to zbog isteka ugovora o kupovini gasa. Mislim da ćemo se dogovoriti, naložićemo službama da završe taj posao. U svakom slučaju, naći ćemo rešenje koje će sigurno  biti prihvatljivo za naše srpske prijatelje",  rekao je Putin, a čuje se na snimku početka sastanka.

On je Vučiću poželeo uspeh na aprilskim izborima.

"Zahvaljujem vam na pažnji koju poklanjate razvoju rusko-srpskih odnosa", rekao je Putin na sastanku s  Vučićem u rezidenciji Bočarov ručej u Sočiju.

Principijelna podrška po pitanju Kosova

Rusija, naveo je Putin, očekuje da premijerka Srbije Ana Brnabić poseti Moskvu u decembru.

"Razvijamo odnose između vlada dve zemlje. Očekujemo da će vaša premijerka doći u Moskvu u decembru", rekao je Putin Vučiću, prenosi Tass.

profimedia

 

 

On je istakao da pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije ne zavisi od tekuće političke konjunkture i da se nada da će biti pronađeno rešenje koje će zadovoljiti interese svih.

"Znate da je naša pozicija principijelna. Podržavamo vašu poziciju o rešenju kosovskog pitanja i nadam se da će se na kraju pronaći rešenje koje će zadovoljiti interese svih ljudi koji tamo žive", poručio je Putin.

Ruski predsednik je rekao da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim pravcima uprkos pandemiji koronavirusa.

Rast razmene uprkos pandemiji

"Pred nama je obilje pitanja koja treba da razmotrimo. Ipak, uprkos izazovima koje je donela pandemije, veze dve zemlje ne samo da su održane, već su se razvile u svim pravcima", istakao je Putin.

Govoreći o trgovini, Putin je rekao da će Moskva i Beograd do kraja 2021. godine ne samo prevazići pad trgovinske razmene prouzrokovan pandemijom, već će povećati obim međusobne razmene.

"Ako smo u 2020. godini, pandemijskoj godini, imali pad trgovine, onda je ove godine rast već preko 20 odsto, u samo devet meseci ove godine. To znači da ćemo ne samo prevazići recesiju iz 2020. godine, već ćemo takođe povećati obim trgovine", poručio je ruski predsednik.

Ukazao je na razvoj saradnje u vojnoj sferi.

Podsetio je da dve zemlje redovno održavaju vežbe, razvijaju interakciju na liniji struktura vlasti, ministarstava odbrane i generalštaba.

Prema Putinovoj oceni, "to je, nesumnjivo na dobrobit obe zemlje".

Vučić se zahvalio Putinu što je našao vreme za susret uprkos pandemiji koronavirusa.

"Smatram da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou, da su dve zemlje streteški partneri, kao i da se odnosi dve zemlje razvijaju u svim oblastima", naveo je Vučić.

Beograd se nada novim sporazumima

Predsednik Srbije je naglasio i da je saradnja dve zemlje u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

"Da, naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Zahvalni smo vam na lepim poklonima koje smo dobili. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je, takođe, izrazio saučešće ruskom predsedniku zbog fatalne nesreće u rudniku uglja u ruskoj oblasti Kuzbas u kojoj je stradalo najmanje 11 ljudi.

"Primite moje saučešće povodom tragedije u Kuzbasu. Izražavam moje saučešće vama i porodicama poginulih", izjavio je Vučić.

On je izrazio veliku zahvalnost za podršku terirotrijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Vučić ranije je izjavio da je sastanak sa Putinom zakazao kako bi ga molio za niže cene gasa u narednom periodu i izrazio nadu da će ga predsednik Rusije i ovoga puta razumeti po pitanju cene i obima isporuke.

 

Komentari (0)

Srbija