Biznis vesti

Sastanak Vučića i Putina: Koliko će Srbija plaćati gas i može li se do višegodišnjeg dogovora

Komentari

Autor: Zlatica Radović

25/11/2021

-

09:27

Sastanak Vučića i Putina: Koliko će Srbija plaćati gas i može li se do višegodišnjeg dogovora
Sastanak Vučića i Putina: Koliko će Srbija plaćati gas i može li se do višegodišnjeg dogovora - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Eneregetska pitanja biće najvažnija tema današnjeg razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Od ovog susreta zavisi koliko će naša zemlja plaćati gas, kao i koliko će dugo snabdevanje biti garantovano po toj ceni.

Energetska kriza koja je pogodila Evropu nije mimoišla ni Srbiju, iako naša zemlja do kraja godine ima garantovanu cenu gasa od oko 270 dolara za hiljadu kubnih metara. Više se niko ne može nadati ovako povoljnom aranžmanu, jer je cena ovog energenta u međuvremenu utrostručena, ali se Srbija nada da bi ipak, zbog dobrih odnosa sa Rusijom, mogla da dobije povoljnije uslove u odnosu na druge evropske države.

Predsednik Vučić ranije je izjavio da je sastanak sa Putinom zakazao kako bi ga molio za niže cene gasa u narednom periodu i izrazio nadu da će ga predsednik Rusije i ovoga puta razumeti po pitanju cene i obima isporuke.

Na konferenciji za novinare predsednik je juče rekao da Bugarska kupuje gas za 650, a Mađarska za 800 dolara, a da će on tražiti mnogo bolju cenu. 

"Ne bih vam rekao čemu se ja nadam. Moje molbe su veće i teže. Ne smem da ulazim u detalje, o tome ćemo pričati kasnije", rekao je Vučić.

Cena gasa na svetskoj berzi je poslednjih meseci na klackalici, a dostizala je i 1.200 dolara, a nekoliko puta se spuštala ispod 1.000, dok je juče bila 1.080 dolara.

Koliko će Srbija plaćati gas?

Srbija trenutno gas plaća 100 odsto po naftnoj formuli i zbog toga ima povoljniju cenu u odnosu na zemlje u okruženju, a za hiljadu kubika gasa plaća oko 270 dolara. Predsednik Vučić je ranije rekao da su nam Rusi sada ponudili da ubuduće gas plaćamo po novom pravilu i da 70 odsto čini berzanska cena, a 30 odsto naftna formula.

On je objasnio i da bismo po toj računici ovaj energent plaćali oko 790 dolara. Vučić je istakao da je zbog toga zakazao sastanak sa Putinom kako bi produžio postojeću cenu za još tri do šest meseci i predložio da se cena računa u povoljnijem odnosu - da 70 odsto čini naftna formula, a da manji deo od 30 odsto čini berzanska cena, što bi iznosilo 510 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Stručnjaci smatraju da bi najbolje rešenje za Srbiju bio dugogodišnji ugovor, koji bi garantovao snabdevanje i cenu u narednih deset godina. Kakav će dogovor biti postignut, znaće se danas nakon sastanka dvojice državnika u Sočiju.

Energetski stručnjak Miloš Zdravković smatra da se može očekivati da će cena biti niža od 790 dolara, ali ističe da je nezahvalno praviti bilo kakve prognoze. On napominje da gas jeste postao geopolitičko oružije, ali da je za Rusiju on pre svega biznis. Smatra da za razliku u ceni koju plaćaju evropske zemlje nije presudna naklonost Rusiji, već da ona zavisi od toga koliko su države ušle u poslovne aranžmane pre svega sa ruskim kompanijama.

AP/Dmitry Lovetsky

 

"Poznato je da je najpovoljniju cenu gasa, neračunajući zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, od 210 dolara imala Turska, jer je prva država koja je napravila gasovod sa Rusijom, a kasnije su im dozvolili i da uđu u njihov energetski sektor i imaju više zajedničkih projekata. Nemačke kompanije imaju razne popuste, jer su u partnerskim odnosima sa ruskim gasnim gigantima", objašnjava Zdravković.

On napominje da i Srbija ima razloga da očekuje povoljnu cenu, ali ističe da je osnov za takav razvoj situacije činjenica da ruske kompanije imaju svoje biznise ovde, ne veština domaćih političara.

"Srbija je na liniji Turskog toga, a ruske kompanije su kupile srpska naftna preduzeća i modernizovala rafineriju. U planu je i izgradnja energane na gas u Pančevu, koja bi trebalo da proizvodi osam odsto od ukupne količine struje. Oni su i vlasnik dela skladišta Banatski dvor i imaju plan proširenja kapaciteta i do milijardu kubika. To su glavni razlozi zbog kojih možemo očekivati povoljniji aranžman", smatra Zdravković.

Srbija nije veliko tržište, kaže Zdravković, jer godišnje kupuje oko tri milijarde gasa. On  napominje da ni Rusija ne želi da diže cene u nedogled, jer bi tako opala i potrošnja ovog energenta.

Kremlj: Na dnevnom redu i Kosovo

U saopštenju zvaničnog Kremlja navodi se da će se predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov srpski kolega Aleksandar Vučić tokom današnjih razgovora u Sočiju, između ostalog, fokusirati i na rešenje kosovske krize.

"Planirano je da se dotaknu gorućih pitanja rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, kao i da razmene mišljenja o situaciji na Balkanu, uključujući i izglede za rešenje pitanja Kosova", navodi se u saopštenju, a prenosi ruska agencija TASS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je pre toka izjavio da su bilateralni odnosi dve zemlje posebne prirode.

"Oni su sveobuhvatni kada je reč o saradnji i interakciji na obostranu korist, kako u trgovini i ekonomiji, tako i u institucijama, o čemu će sigurno biti reči tokom sutrašnjeg susreta", naveo je Peskov.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da bi cena gasa za Srbiju mogla da bude jedna od tema tokom sutrašnjeg razgovora dvojice lidera.

"Gospodin Vučić je više puta izjavio da će pokrenuti to pitanje, pa se razgovor o tome može očekivati" naveo je Peskov.

Komentari (0)

Biznis