Planeta

Predsednik Salvadora najavio izgradnju bitkoin grada: Energija vulkana za rudarenje kriptovalute

Komentari

Autor: AP

21/11/2021

-

17:51

Predsednik Salvadora najavio izgradnju bitkoin grada: Energija vulkana za rudarenje kriptovalute
Najib Bukele - Copyright Tanjug/AP/Salvador Melendez

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Salvadora Najib Bukele najavio je da će njegova vlada izgraditi takozvani "Bitkoin grad" na obali okeana.

Grad će biti izgrađen u blizini vulkana Končagva da bi iskoristio geotermalnu energiju za napajanje i grada i rudarenje bitkoina – rešavanje složenih matematičkih proračuna danju i noću za verifikaciju valutnih transakcija.

Vulkan Končagva na obali okeana nalazi se na jugoistoku Salvadora u zalivu Fonseka. Vlada će obezbediti zemljište i infrastrukturu i raditi na privlačenju investitora.

Salvador je inače prva država koja je 7. septembra prva uvela bitkoin kao zvaničnu valutu i sredstvo za plaćanje u zemlji.

Bez poreza i emisija ugljen-dioksida

Kako je naveo predsednik, stanovnicima će se samo naplaćivati porez na dodatu vrednost, od čega će polovina biti iskorišćena za plaćanje opštinskih obveznica, a ostatak za opštinsku infrastrukturu i održavanje.

Tanjug/AP/Salvador Melendez

 

Bukele je rekao da neće biti poreza na imovinu, prihod ili opštinskih poreza i da će grad imati nultu emisiju ugljen-dioksida.

Grad bi se gradio imajući u vidu privlačenje stranih investicija. Tu će biti stambena naselja, tržni centri, restorani i luka, rekao je Bukele. Predsednik je govorio o digitalnom obrazovanju, tehnologiji i održivom javnom prevozu.

"Investirajte ovde i zaradite sav novac koji želite", rekao je Bukele okupljenima na zatvaranju Latinoameričke konferencije o bitkoinu i koja se održava u Salvadoru

Vlada već vodi pilot projekat rudarenja bitkoina u drugoj geotermalnoj elektrani pored vulkana Tekapa.

Da bi podstakla Salvadorce da koriste bitkoin, vlada je ponudila kredit u vrednosti od 30 dolara onima koji koriste "digitalni novčanik".

Kritičari su upozorili da bi nedostatak transparentnosti valute mogao da privuče povećanu kriminalnu aktivnost u zemlju i da bi divlje promene vrednosti digitalne valute predstavljale rizik za one koji je drže.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet