Biznis vesti

I Norveška za ograničenje rudarenja kriptovaluta, zabrinuti za "ekološki otisak"

Komentari

Autor: Euronews/Tom Bateman

17/11/2021

-

22:23

I Norveška za ograničenje rudarenja kriptovaluta, zabrinuti za "ekološki otisak"
I Norveška za ograničenje rudarenja kriptovaluta, zabrinuti za "ekološki otisak" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Norveška razmatra mere kojima bi se ograničo uticaj rudarenja kriptovaluta na životnu sredinu.

"Iako bi kripto rudarenje i njegova osnovna tehnologija mogli da imaju neke prednosti na duge staze, danas je teško opravdati preteranu upotrebu obnovljive energije", rekao je norveški ministar za lokalne poslove i regionalni razvoj Bjorn Arild Gram za Euronews Next.

Kako je dodao, trenutno se razmatraju potencijalne mere koje mogu da se donesu kako bi se ograničilo rudarenje kriptovaluta, a biće uzeta u obzir i rešenja koja su predložili švedski regulatori.

Kako je Gram naglasio, potencijalni cilj mogli bi da budu zajednički evropski propisi u ovoj oblasti. Iako nije izneo nikakve detalje o merama koje se razmatraju, ukoliko bi se Norveška vodila primerom Švedske, onda bi se pre svega bazirala na suzbijanju rudarenja bitkoina, za šta se koristi značajna količina struje.

Iz Evropske komisije, koja bi bila zadužena za eventualno sprovođenje bilo kakve regulative u vezi sa kriptovalutama na evropskom nivou, rekli su kako "ohrabruju sve u industriji da sa energetski zahtevnog 'proof of work' sistema pređu na 'proof of stake' i hibridne modele".

Takođe, iz EK su dodali da već rade na promociji održivih sistema rudarenja kriptovaluta, ali i da se veliki deo rudarenja zapravo vrši van granica Evropske unije, pa bi i te zemlje trebalo da uzmu u obzir eventualne nove regulacije.

Šta je Švedska tražila?

Suočene sa naglim porastom potrošnje energije, švedske vlasti pozvale su Evropsku uniju da na svojoj teritoriji zabrani "energetski intenzivno" rudarenje kriptovaluta.

Erik Teden, direktor švedske Uprave za finansijski nadzor, i Bjorn Risinger, direktor Švedske agencije za zaštitu životne sredine, rekli su da sve veća potrošnja energije kriptovaluta ugrožava sposobnost Švedske da ispuni svoje obaveze prema Pariskom klimatskom sporazumu.

Između aprila i avgusta ove godine, potrošnja energije za rudarenje bitkoina u nordijskoj zemlji porasla je "nekoliko stotina odsto", i sada troši električnu energiju koja bi zadovoljila potrebe 200.000 domaćinstava, rekli su Teden i Risinger.

Direktori najvećih švedskih finansijskih i ekoloških regulatora pozvali su na zabranu rudarenja kriptovaluta u celoj EU koje se baziraju na algoritmu "proof of work". U otvorenom pismu traže i da Švedska "zaustavi uspostavljanje" novih operacija rudarenja kriptovaluta i da kompanijama koje trguju i investiraju u kripto imovinu bude zabranjeno da svoje poslovne aktivnosti opisuju kao ekološki održive.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis