Fokus

Kineki BDP nadmašio očekivanja u prvom kvartalu, rast 4,8 odsto na godišnjem nivou

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

08:34

Kineki BDP nadmašio očekivanja u prvom kvartalu, rast 4,8 odsto na godišnjem nivou
Kineki BDP nadmašio očekivanja u prvom kvartalu, rast 4,8 odsto na godišnjem nivou - Copyright Tanjug/ AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u prvom kvartalu 2022. godine jače nego što se očekivalo uprkos uticaju lokdauna u nekim delovima zemlje u martu. Stopa privrednog rasta je iznosila u prva tri meseca 4,8 posto na godišnjem nivou, što je iznad prognozirane analitičara od 4,4 procenta, pokazuju današnji podaci Nacionalnog biroa za statistiku.

Investicije u osnovna sredstva su porasle za 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Industrijska proizvodnja u martu je bila veća za 5 posto, ali je maloprodaja u tom mesecu pala za 3,5 procenata međugodišnje, znatno iznad očekivanja analitičara koji su u anketi Rojtersa predviđali pad od 1,6 odsto, uglavnom pod uticajem korona mera zatvaranja.

U periodu januar-mart, maloprodaja je povećana za 3,3 procenta međugodišnje, ali su potkategorije odeća, automobili i nameštaj zabeležili pad u tom periodu. Samo u martu, u okviru maloprodaje je najviše opao promet nakita za 17,9 odsto u odnosu na prošlu godinu, a slede ugostiteljstvo s padom od 16,4 posto i odeća i obuća sa 12,7 procenata, pokazali su podaci.

Stopa nezaposlenosti u gradovima porasla je u martu na 5,8 odsto sa februarskog nivoa od 5,5 procenata, dok je u populaciji 16 do 24 godine daleko viša i iznosi 16 posto. Izvoz, glavni pokretač rasta Kine, skočio je u martu za 14,7 odsto, što je daleko iznad očekivanja, dok je uvoz nenadano opao za 0,1 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet