Fokus

Sukob u Gazi zbog marša Izraelaca ka Homešu

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

16:46

Sukob u Gazi zbog marša Izraelaca ka Homešu
Tanjug AP/Mahmoud Illean - Copyright Tanjug AP/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Palestinski demonstranti i izraelski vojnici sukobili su se danas na Zapadnoj obali u trenutku dok su hiljade Izraelaca marširale ka mestu srušenog naselja Homeš, zahtevajući od vlade da ga obnovi.

Nekoliko hiljada Izraelaca, uključujući malu decu, učestvovalo je u maršu od oko dva kilometra do naselja Homeš, jednog od četiri jevrejska naselja koja su evakuisana u okviru izraelskog povlačenja sa palestinske teritorije u Gazi 2005. godine, navodi agencija AP.

Izraelska vojska nije zvanično odobrila marš, ali su vojnici zatvorili puteve i sprečili Palestince da stignu do tog područja i onemoguće Izraelce da dođu do srušenog naselja.

Palestinski bolničari najmanje osam ljudi pogođeno gumenim mecima ili kanisterima suzavca koje su ispalili izraelski vojnici u selu Burka na Zapadnoj obali, prenosi agencija.

Današnji marš dogodio se usred rastućih tenzija zbog novog talasa nasilja i razmene raktne paljebe između Izraelaca i Palestinaca. Slične okolnosti prošle godine prouzrokovale su u jedanaestodnevni rat između Izraela i militantne grupe Hamas u Gazi, navodi američka agencija. 

Komentari (0)

Svet