Fokus

Blinken i šef diplomatije Jordana o talasu nasilja u Izraelu: Sačuva status kvo na svetim mestima u Jerusalimu

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

18:23

Blinken i šef diplomatije Jordana o talasu nasilja u Izraelu: Sačuva status kvo na svetim mestima u Jerusalimu
Naftali Benet i Entoni Blinken - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je o nedavnom nasilju u Izraelu i na Zapadnoj obali sa svojim jordanskim kolegom Ajmanom Safadom i naglasio da je veoma značajno da se sačuva status kvo na svetim mestima u Jerusalimu, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

"Sekretar Blinken je naglasio značaj održavanja istorijskog statusa kvoa u kompleksu Haram al-Šarif na jeruslaimskom Brdu hrama i uvažavanje posebne uloge Hašemitske Kraljevine Jordana kao čuvara muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu", saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters.

Blinken i jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi u ponedeljak su razgovarali i o značaju angažovanja Izraelaca i Palestinaca na okončanju nasilja i uzdržavanju od akcija koje mogu da dovedu do eskalacije, rekao je on.

Jordanski kralj Abdulah rekao je da su "jednostrani" potezi Izraela protiv muslimanskih vernika u džamiji Al-Aksa u Jerusalimu ozbiljno potkopali izglede za mir u regionu, javili su državni mediji.

Jordanski monarh, koji je razgovarao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, okrivio je Izrael za "provokativne akcije" u kompleksu džamije kojima je prekršen "pravni i istorijski status kvo" muslimanskih svetinja. U petak su u sukobima sa izraelskom policijom za nerede u kompleksu džamije ranjena najmanje 152 Palestinca, što predstavlja eskalaciju nasilja koja je izazvala strah od izbijanja sukoba širih razmera, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet