Fokus

Uskrs u Jerusalimu: Ove godine ograničen broj vernika u Crkvi Svetog groba

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2022

-

15:53

Uskrs u Jerusalimu: Ove godine ograničen broj vernika u Crkvi Svetog groba
Tanjug/AP/Tsafrir Abayov - Copyright Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Hrišćanskoj ceremoniji "Blagodatnog ognja" u Crkvi Sveto ognja u Jerusalimu danas je prisustvovalo 4.000 vernika u skladu sa odlukom izraelskih vlasti o ograničenju broja okupljenih iz bezbednosnih razloga, iako su joj se crkveni velikodostojnici protivili.

Vlasti su navele da su takvom odlukom želele da spreče još jednu katastrofu poput one kada je u stampedu na prepunom jevrejskom svetom mestu prošle godine poginulo 45 ljudi, navodi AP.

Crkveni velikodostojnici su insistirali na tome da nema potrebe da se menja ceremonija koja se održava vekovima.

Grčka patrijaršija je ranije ovog meseca saopštila da su joj "dosadila policijska ograničenja slobode verovanja", a Jerusalimska patrijaršija odlučila je, "snagom Gospodnjom", da neće ugroziti svoje pravo da pruža duhovne službe u svim crkvama i trgovima, navodi AP.

Ove godine, usred obnovljenog izraelsko-palestinskog sukoba, veliki jevrejski, hrišćanski i muslimanski praznici su vremenski blizu jedan drugome, a tenzije su porasle, jer su desetine hiljada ljudi pohrlile u jerusalimski Stari grad da posete neka od najsvetijih mesta za sve tri vere prvi put nakon ukidanja epidemioloških mera.

Pravoslavni hrišćani veruju da se u subotu pred Uskrs čudesan plamen pojavljuje u crkvi Svetog Groba, prostranoj bazilici iz 12. veka izgrađenoj na mestu gde se veruje da je Isus razapet, sahranjen i gde je vasksao.

Svake godine jerusalimski patrijarh ulazi u Svetu Edikulu, odaju izgrađenu na tradicionalnom mestu groba i vraća se sa upaljenom svećom, prenoseći plamen od sveće do sveće hiljadama ljudi, a taj plamen se kasnije specijalnim letovima prenosi pravoslavnim zajednicama u drugim zemljama, navodi američka agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet