Fokus

SAD će reagovati ukoliko bude uspostavljena kineska baza na Solomonskim ostrvima

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

09:18

SAD će reagovati ukoliko bude uspostavljena kineska baza na Solomonskim ostrvima
Tanjug/AP/Kiichiro Sato - Copyright Tanjug/AP/Kiichiro Sato

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik Daniel Kritenbrink odbio je da isključi vojnu intervenciju protiv Solomskih ostrva ukoliko bi Kini bilo omogućeno da tamo uspostavi vojnu bazu, prenosi Gardijan.

On je saopštio da bezbednosni sporazum između ove države i Pekinga ima "potencijalne regionalne bezbednosne implikacije“ za SAD i drugi saveznike, navodi britanski list.

Kritenbrink, koji je prošle nedelje bio deo visoke američke delegacije koja je boravila u toj pacifičkoj zemlji, saopštio je da su tokom posete imali 90-minutni "konstruktivan i iskren“ sastanak sa premijerom Manasehom Sogavareom na kome su predstavnici SAD detaljno izneli zabrinutosti zbog nedavno potpisanog bezbednosnog sporazuma sa Kinom.

"Želeli smo da našim prijateljima na Solomonskim ostrvima iznesemo šta nas brine“, rekao je Kritenbrink, navodi Gardijan.

Prema rečima američkog zvaničnika, premijer Sogavare je ukazao da po mišljenju Solomonskih ostrva, sporazum koji su zaključili "ima uticaja isključivo na domaće prilike", ali su SAD "jasno stavile do znanja da postoje potencijalne regionalne bezbednosne implikacije ovog sporazuma" ne samo za Vašington već i za saveznike i partnere širom regiona.

Američki diplomata je danas ponovio spremnost SAD da deluju u regionu ako Kina uspostavi vojnu bazu, prenosi Gardijan.

"Naravno, poštujemo suverenitet Solomonskih ostrva, ali takođe želimo da im stavimo do znanja da bismo, ako bi se preduzeli koraci za uspostavljanje de fakto stalnog vojnog prisustva, imali značajne zabrinutosti , i mi bismo, što je sasvim prirodno, odgovorili na te zabrinutosti“, rekao je Kritenrbrink.

Na pitanje šta bi taj odgovor mogao da uključuje, američki zvaničnik je odgovorio da "ne želi da spekuliše" kao i "da nije ovlašćen da govori o tome šta bi Sjedinjene Države mogle da urade u takvoj situaciji".

Kina je ranije saopštila da je potpisala bezbednosni pakt sa Solomonskim Ostrvima, što je pojačalo zabrinutost Sjedinjenih Država i njenih saveznika Australije i Novog Zelanda zbog rastućeg kineskog uticaja u regionu koji je tradicionalno pod njihovom kontrolom, preneo je Gardijan.

Komentari (0)

Svet