Fokus

Protesti protiv vlade u Jerevanu: Demonstranti blokirali ulice, policija privela 125 ljudi

Komentari

Autor: FoNet

02/05/2022

-

14:30

Protesti protiv vlade u Jerevanu: Demonstranti blokirali ulice, policija privela 125 ljudi
Policija je u glavnom gradu Jermenije danas privela 125 antivladinih demonstranata - Copyright Tanjug AP/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

veličina teksta

Aa Aa

Policija je u glavnom gradu Jermenije danas privela 125 antivladinih demonstranata, koji su blokirali ulice protestujući protiv premijera Nikole Pašinjana zbog namere da potpiše mirovni sporazum sa Azerbejdžanom.

Juče su demonstranti u centru Jerevana razapeli šatore za danonoćni protest, zahtevajući ostavku Pašinjana zbog najave mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom.

Tanjug AP/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

 

Podigli su barikade od kanti za smeće i uličnih klupa, tako da je obustavljen saobraćaj na Trgu Francuske, glavnoj saobraćajnici koja povezuje četiri ključne avenije u prestonici, javila je agencija Interfaks.

Demonstranti su privedeni jutros pod optužbom da nisu postupili po naredbi policije.

Tanjug AP/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

 

Pašinjan je u aprilu govorio u parlamentu o potrebi potpisivanja mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom, u decenijama starom sukobu oko Nagorno-Karabaha, koji je deo Azerbejdžana, ali s većim jermenskim oko koga su dve zemlje u sukobu od poslednje decenije prošlog veka.

Tokom jednoipomesečnom rata u jesen 2020. godine Azerbejdžan je povratio kontrolu nad velikim delovima Nagorno-Karabaha, nakon čega je potpisano primirje uz posredovanje Rusije, što su Jermeni primili s negodovanjem.

Tanjug AP/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

 

S obzirom na to da su Jerevan i Baku sada nadomak postizanja mirovnog sporazuma, opozicija u Jermeniji nastavlja proteste protiv Pašinjana gotovo svakodnevno od 17. aprila, preneo je AP.

Komentari (0)

Svet