Fokus

Izvršena smrtna kazna u Arizoni zbog ubistva studentkinje pre četiri decenije: Pogubljeni do kraja tvrdio da nije kriv

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2022

-

21:54

Izvršena smrtna kazna u Arizoni zbog ubistva studentkinje pre četiri decenije: Pogubljeni do kraja tvrdio da nije kriv
Izvršena smrtna kazna u Arizoni zbog ubistva studentkinje pre četiri decenije: Pogubljeni do kraja tvrdio da nije kriv - Copyright Tanjug/AP Photo/Rick Scuteri

veličina teksta

Aa Aa

U američkoj saveznoj državi Arizona danas je izvršena smrtna kazna, prva od 2014. godine, nad Klarensom Vejnom Diksonom, osuđenim za ubistvo studentkinje pre više od četiri decenije.


Klarens Dikson, koji je osuđen za smrtonosno ubodanje nožem i davljenje studentkinje Univerziteta u Arizoni Diane Bodin 1978. godine, ubijen je smrtonosnom injekcijom u 10.30 časova po lokalnom vremenu u državnom zatvoru u Florensu, Arizona, izvestili su lokalni mediji.

Kako prenosi Rojters, u svom poslednjem obraćanju Dikson je ostao pri tvrdnji da nije kriv, a kritikovao je odluku Vrhovnog suda SAD kojom je dozvoljeno njegovo pogubljenje.

profimedia

 

 

Vrhovni sud SAD danas je odbio bez objašnjenja zahtev Diksonovih advokata da se obustavi pogubljenje zbog njegovog mentalnog stanja.


Dikson je osuđen na smrt 2008. godine, 30 godina nakon što je Bodin ubijena, a slučaj je bio nerešen sve do 2001. godine, kada su istražitelji uporedili njegov DNK sa dokazima pronađenim na mestu događaja

U to vreme, Dikson je služio doživotni zatvor zbog seksualnog napada 1986.

Tanjug/AP Photo/Rick Scuteri

 

 

Sudija Višeg suda Robert Olson presudio je prošle nedelje da je Dikson "psihički sposoban za pogubljenje".

Vrhovni sud SAD presudio je da je pogubljenje mentalno nesposobnih osoba neustavno, a ovo izvršenje smrtne kazne je prvo u Arizoni, nakon što je izvršeno pogubljenje Džozefa Vuda 2014, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet