Fokus

Hod po tankoj liniji: Sve topliji odnosi Rusije i Kine mogli bi da budu problem za SAD

Komentari
Hod po tankoj liniji: Sve topliji odnosi Rusije i Kine mogli bi da budu problem za SAD
Hod po tankoj liniji: Sve topliji odnosi Rusije i Kine mogli bi da budu problem za SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na predstojećem sastanku lidera SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, jedna od tema će biti i stav ovih zemalja prema Kini. Čini se da su odnosi Moskve i Pekinga sve topliji, što bi moglo da zabrine američkog predsednika.

Kinesko-ruski odnosi bili su i tema posebnog sastanka koji je državni sekretar Entoni Blinken zatražio sa Bajdenom, rekao je za Politiko anonimni visoki zvaničnik iz Bajdenove administracije. 

Ipak, dok mnoge ključne pozicije u administraciji SAD još uvek nisu popunjene, potrebno je razraditi bolje mehanizme za praćenje dinamike Peking-Moskva.

Puno uspona i padova

Sovjetski Savez je 1949. godine priznao Narodnu Republiku Kinu, i tada je njihov odnos krenuo uzlanom putanjom.

Tokom sledeće decenije, ove dve zemlje su ekonomski sarađivale i vojno podržavale Severnu Koreju u ratu sa Južnom Korejom, na čijoj strani su bile SAD.

Tokom 1960-ih, odnosi su zahladneli, jer su se države borile za dominaciju u "komunističkom svetu", a čak je bilo i sukoba ruskih i kineskih trupa na granici dvaju zemalja. 

Pixabay

 

Ništa bolje nije bilo ni 1980. godine, kada se Kina pridružila bojkotu Olimpijskih igara u Moskvi, ali se čini da se od početka 21. veka odnos ovih zemalja popravio.

U poslednjih nekoliko godina, Kina i Rusija često sarađuju kada su u pitanju diplomatska pitanja, što je naročito vidljivo u organizacijama poput Ujedinjenih nacija. 

Još jedan pokazatelj njihove saradnje, jeste i plan da trgovina između ovih zemalja dostigne 200 milijardi dolara do 2024. godine u 2020. je bila nešto više od 100 milijardi). 

Vojna i tehnološka saradnja

Ono što bi najviše moglo da zabrine Sjedinjene Američke Države, ipak, jeste sve veća vojna i tehnološka saradnja Rusije i Kine.

List "South China Morning Post" piše i da su obe strane imale koristi od napredne tehnološke saradnje u svemirskim istraživanjima i nuklearnoj energiji.

U prvih pet meseci 2021. trgovina između Rusije i Kine porasla je 23,6 odsto iz godine u godinu, nakon što je u 2020. godini pala za 2,9 odsto na 107,8 milijardi američkih dolara.

Neki analitičari smatraju da bi, zbog zajedničkih vojnih vežbi, Rusija i Kina mogli da se razviju brže od SAD u vojno-tehnološkom smislu.

Ipak, nije sve tako sjajno u odnosima ove dve zemlje.

Pre nekoliko godina, Rusija je optužila Kinu za krađu vojne tehnologije, a Moskva je sumnjičava prema namerama Pekinga i kada su u pitanju inicijative na području Arktika. 

Još jedna tačka neslaganja mogla bi da bude Indija.

Rusija je glavni snabdevač oružjem u ovoj zemlji i uglavnom ima dobar odnos sa Nju Delhijem, dok između Kine i Indije netrpeljivost sve više raste zbog sporenja oko granice.

Takođe, Rusima se verovatno ne sviđa ni to što Kina sve više pokušava da ojača ekonomske odnose sa zemljama centralne Azije, gde je tradicionalno Rusija dominantna.

Hod po tankoj liniji

Kako kineski analitičar Li Jonghui piše za "Global Times", SAD će sa Kinom verovatno i dalje želeti da sarađuje u oblastima gde imaju interes, a "saradnja sa konkurencijom" će postati trend u Vašingtonu, bilo da je u pitanju Moskva ili Peking.

Takođe, ovaj list navodi i da bilo kakva bilateralna saradnja između Kine, Rusije i SAD verovatno neće uticati na treću zemlju, kao što je to bio slučaj u vreme Hladnog rata.

profimedia

 

Administracija Džoa Bajdena već ima dugačku listu briga kada su u pitanju Kina i Rusija, a potencijalno poboljšani odnos između ove dve zemlje samo je dodatna glavobolja predsedniku SAD, piše list "Foreign Affairs"

Američkom vrhu biće potrebno mnogo kreativnosti kako bi ograničili saradnju Moskve i Kine, a da istovremenu akcije koje SAD preduzme ne izazovu kontraefekat i ojačaju njihov savez.

Od umeća Bajdena i njegovih diplomata da "hodaju po tankoj liniji" može da zavisi ne samo budućnost SAD, već i svetskog poretka.

(Priredio: J.Đ.)

Komentari (0)

Svet