Fokus

Budući premijer Australije: Vođa iz radničke klase koji se zakleo da će biti "graditelj" i ujediniti zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2022

-

21:04

Budući premijer Australije: Vođa iz radničke klase koji se zakleo da će biti "graditelj" i ujediniti zemlju
Tanjug/AP/Rick Rycroft - Copyright Tanjug/AP/Rick Rycroft

veličina teksta

Aa Aa

Entoni Albaneze, po svemu sudeći budući premijer Australije, pragmatični je vođa iz radničke klase koji je obećao da će okončati podele u zemlji.

I dok je sada već bivši premijer Skot Morison sebe smatrao "buldožerom", Albaneze se zakleo da će biti "graditelj", preneo je BBC. On izjavio da želi da ujedini Australijance.

"Želim da ujedinim zemlju", rekao je Albaneze novinarima dok je napuštao svoj dom kako bi prisustvovao proslavi Laburističke partije u Sidneju. Stekao je reputaciju kao branilac besplatnog zdravstvenog sistema u Australiji, zagovornik LGBT zajednice, republikanac i strastveni navijač ragbija.

Albanezea (59), koji ima nadimak Albo, odgajala je samohrana majka u socijalnom stanu od invalidske penzije. On je često isticao da je njegovo vaspitanje bila osnova za njegova progresivna uverenja.

Tanjug/AP/Rick Rycroft

 

Albaneze je verovao da mu je otac preminuo pre njegovog rođenja, ali je kao tinejdžer saznao da je njegova majka u stvari zatrudnela sa oženjenim čovekom, koji je vrlo verovatno još bio živ, dok je putovao Evropom.

Tri decenije kasnije, ušao je u trag Karlu Albanezeu i otišao u Italiju da se prvi put sretne sa ocem i polubraćom i polusestrama. Albaneze je govorio da je njegova majka, Merijan Eleri, bila odlučna da mu obezbedi prilike koje ona nikada nije imala.

Uz njenu podršku, postao je prvi u porodici koji je završio školu i otišao na fakultet. Studirao je ekonomiju i uključio se u studentsku politiku. Sa svega 12 godina učestvovao je u organizovanju protesta podstanara, kako bi sprečio da se investitorima proda stambeni objekat u kojem je živeo sa majkom, koji je bio u vlasništvu države.

Tanjug/AP/Rick Rycroft

 

On ističe da je stvaranje boljeg sveta za njegovog sina Nejtana ono što ga inspiriše u javnom životu. Albaneze se 2019. godine rastao od svoje supruge sa kojom je proveo 19 godina, ali mu se partnerka Džodi Hejdon pridružila u predizbornoj kampanji.

On je u parlament prvi put ušao 1996. godine, preneo je Rojters. Nakon poraza 2010. godine, laburisti su uspeli da oforme manjinsku vladu, a parlament je radio iznenađujuće efikasno kada je reč o donošenju zakona, a predvodio ga je upravo Entoni Albaneze.

On je republikanac i zalaže se za promenu sadašnjeg statusa Australije kao ustavne monarhije. Zalaže se i za pravo na abortus, navodeći da žene imaju pravo izbora, a smatra i da treba da bude legalizovano pravo na eutanaziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet