Fokus

Nakon Bajdenove izjave nad Azijom sevaju nove varnice: SAD će vojno braniti Tajvan, Peking upozorava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2022

-

11:28

Nakon Bajdenove izjave nad Azijom sevaju nove varnice: SAD će vojno braniti Tajvan, Peking upozorava
Nakon Bajdenove izjave nad Azijom sevaju nove varnice: SAD će vojno braniti Tajvan, Peking upozorava - Copyright EPA/RITCHIE B. TONGO

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden, koji se nalazi u prvoj zvaničnoj poseti Aziji od kada je stupio na dužnost, jutros je na konferenciji za novinare u Japanu, pomalo iznenađujuće, naveo da će SAD vojno braniti Tajvan u slučaju invazije Pekinga. On je Kini poslao upozorenje da "koketira sa opasnošću" i time zapravo napravio određeni zaokret kada je reč o politici Vašingtona prema ostrvu koje Peking smatra svojom teritorijom.

"To je obveza koju smo preuzeli. Mi smo se saglasili sa politikom jedne Kine, to smo potpisali... ali ideja da bi Tajvan mogao da bude preuzet silom naprosto nije prihvatljiva", rekao je Bajden kada su ga na konferenciji za novinare upitali hoće li SAD vojno intervenisati u slučaju da Kina pokuša silom da se dočepa tog ostrva.

Kako je rekao Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Fumiom Kišidom s kojim je razgovarao u Tokiju, Kinezi "koketiraju s opasnošću u ovom trenutku... sa svim manevrima koje preduzimaju". 

SAD, inače, obezbeđuju Tajvanu odbrambeno oružje, ali su namerno ostale dvosmislene o tome da li će vojno intervenisati u slučaju kineskog napada, bar do sada. Ipak, ubrzo posle izjave Bajdena, oglasila se Bela kuća, koja je saopštila da nema promene u američkoj politici prema Tajvanu.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

"Kako je predsednik rekao, naša politika se nije promenila. Bajden je ponovio našu 'politiku jedne Kine' i našu posvećenost miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza. On je, takođe, ponovio našu posvećenost Tajvanskom sporazumu kojim se Tajvanu obezbeđuju vojna sredstva da se brani", rekao je zvaničnik Bele kuće, koji je odbio da bude imenovan.

"Politika jedne Kine" je diplomatsko priznanje stava Kine da postoji samo jedna kineska vlada. SAD priznaju i imaju formalne veze sa Kinom, a ne sa ostrvom Tajvan, koje Kina vidi kao otcepljenu provinciju koja će se, kako navode iz Pekinga, jednog dana ponovo ujediniti sa kopnom. Prema "politici jedne Kine", SAD priznaju, ali ne podržavaju da je Tajvan deo Kine.

Burna reakcija Pekinga

Nakon Bajdenove izjave iz Pekinga je brzo i očekivano stigla reakcija i poziv Vašingtonu da bude oprezan. Kako je rekao portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije, Kina će preduzeti odlučne mere za zaštitu svog suvereniteta i interesa bezbednosti i poziva Sjedinjene Države da budu oprezne u svojim izjavama i akcijama kada je reč o Tajvanu.

Vang je rekao da Peking poziva američku stranu da se iskreno pridržava principa "jedne Kine" i dodao je da Kina poziva SAD da se drži svoje obaveze da neće podržavati nezavisnost Tajvana, da bude oprezna u svojim rečima i postupcima kada je reč o Tajvanu i da, kako je naveo, "ne šalje nikakve obmanjujuće signale separatističkim snagama na Tajvanu".

Sa druge strane, na ostrvu sa desne strane Kine, Bajdenoca izjava dočekana je sa pozdravom. Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova zahvalilo je Bajdenu što je ponovo potvrdio svoju privrženost Tajvanu, dodajući da će vlada nastaviti da jača svoju obranu i produbluje saradnju sa zemljama poput SAD i Japana u cilju očuvanja sigurnosti.

AP/Chiang Ying-ying

 

Napetost u vezi sa Tajvanom postoji već neko vreme, a posebno je, podsetimo, intenzivirana nakon što je Kina prošle nedelje poslala oko 150 vojnih avionu u tajvansku zonu protivvazdušne odbrane (ADIZ). U prethodne dve godine Narodnooslobodilačka armija (PLA) pojačala je svoje aktivnosti skoro svakodnevnim odlascima do ADIZ i čestim vojnim vežbama u obližnjim pomorskim područjima.

Kako je ranije pisao Gardijan, za kineskog lidera Sija Đinpinga, cilj je ujedinjenje. On, kako se navodi, nije isključio mogućnost preuzimanja ostrva silom. Peking izabranu vladu Tajvana smatra separatističkom, ali tajvanska predsednica Tsai Ing Ven kaže da je Tajvan već suverena država koja ne treba da proglašava nezavisnost.

Tajvan, naime, ima demokratske izbore, slobodne medije i sopstvenu vojsku i valutu. Ostrvo je de facto steklo nezavisnost na kraju građanskog rata 1949, a kineska Komunistička partija nikada nije bila vladajuća na ostrvu. Međutim, samo nekoliko zemalja priznaje Tajvan. Većina umesto toga priznaje kinesku vladu u Pekingu. Tako i SAD nemaju zvanične veze sa Tajvanom, ali imaju zakon koji od njih zahteva da ostrvu obezbede sredstva za odbranu.

Poređenja sa Ukrajinom

I dok su oči sveta u prethodna tri meseca bila uperena na događaje u Ukrajini, ovo azijsko ostrvo bilo je zabrinuto za sopstvenu teritoriju. Aktuelnu situaciju u Ukrajini mnogi su uporedili sa Tajvanom, čiju nezavisnost osporava Kina, a Bajden upravo danas nije propustio priliku da spomene Rusiju i u ovom kontekstu.

On je rekao da Rusiju treba "da plati dugoročnu cenu" zbog svojih "varvarstava u Ukrajini", u smislu sankcija koje su joj nametnuli SAD i saveznici te kao primer šta bi se moglo dogoditi Kini.

"Ne radi se samo o Ukrajini. Jer ako se sankcije u mnogim aspektima ne održe, kakav bi to signal poslalo Kini o ceni pokušaja zauzimanja Tajvana silom?", rekao je Bajden.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet