Fokus

Tajvan odustao od plana za kupovinu helikoptera od SAD?

Komentari

Autor: Tanjug

05/05/2022

-

10:53

Tajvan odustao od plana za kupovinu helikoptera od SAD?
Tajvan odustao od plana za kupovinu helikoptera od SAD? - Copyright EPA/RITCHIE B. TONGO

veličina teksta

Aa Aa

Tajvan je danas nagovestio da je odustao od plana za kupovinu naprednih novih helikoptera protiv podmornica od Sjedinjenih Država, rekavši da su preskupi.

Ministar odbrane Čiu Kuo-čeng je odgovarajući na pitanja u Parlamentu o nedavnim promenama u kupovini novog američkog oružja, prvo pomenuo slučaj helikoptera, rekavši da je cena previsoka i da je van okvira mogućnosti njihove zemlje, prenosi agencija Rojters.

Odložene su i dve druge kupovine naoružanja - M109A6 srednje samohodne haubičke artiljerijske sisteme i mobilne protivvazdušne rakete Stinger.

Čiu je rekao da su već potpisani ugovori za Stingere i da je za njih plaćeno i da će Tajvan pritisnuti SAD ih isporuče.

"Ne gledamo na prodaju oružja kao na beznačajnu stvar i imamo rezervne planove", dodao je on, ne objašnjavajući detalje.

SAD su ponudile alternative za M109A6, uključujući raketne bacače na kamionima, a ministar odbrane je rekao da još razmatraju opcije u vezi sa tim.

Tajvan je ranije saopštio da planira da kupi 12 protivpodmorničkih helikoptera MH-60R, proizvođača Lokid Martin Korpunit Sikorski, ali su domaći mediji izvestili da su Sjedinjene Države odbile prodaju jer nije u skladu sa potrebama ostrva.

Komentari (0)

Svet