Fokus

Direktor IAEA: Oživljavanje nuklearnog sporazuma u Iranu moraće da sačeka

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

12:00

Direktor IAEA: Oživljavanje nuklearnog sporazuma u Iranu moraće da sačeka
Direktor IAEA: Oživljavanje nuklearnog sporazuma u Iranu moraće da sačeka - Copyright Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi smatra da će oživljavanje nuklearnog sporazuma svetskih sila sa Teheranom iz 2015. godine morati da sačeka formiranje nove iranske vlade.


"Svi su svesni činjenice da je u ovom trenutku neophodno sačekati novu iransku vladu", rekao je Grosi u intervjuu za italijanski dnevnik "La Republika", odgovarajući na pitanje u kojoj su fazi pregovori o sporazumu, prenosi Rojters.

Generalni direktor IAEA je ukazao na činjenicu da je potrebno sačekati da nakon predsedničkih izbora, koji se održavaju u petak, novi iranski predsednik imenuje svoj kabinet sredinom avgusta, nakon što sadašnjem predsedniku Hasanu Rohaniju istekne mandat 3. avgusta.

Grosi je rekao i da su se diskusije o obnavljanju sporazuma, koje su trajale nedeljama, bavile vrlo složenim i delikatnim tehničkim pitanjima, ali da je ono što je potrebno za uspeh pregovora politička volja strana.

Šesta runda razgovora između Irana i svetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma nastavljena je u subotu u Beču, iako IAEA ne učestvuje direktno u pregovorima, pozvana da ih potvrdi i nastavi inspekcije u Iranu.

Komentari (0)

Svet