Fokus

Kolumbijski levičar Petro ide u drugi krug predsedičkih izbora sa preduzetnikom Ernandezom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/05/2022

-

09:20

Kolumbijski levičar Petro ide u drugi krug predsedičkih izbora sa preduzetnikom Ernandezom
Kolumbijski levičar Petro ide u drugi krug predsedičkih izbora sa preduzetnikom Ernandezom - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kolumbijski levičar Gustavo Petro imao je ubedljivo najbolji rezultat posle prvog kruga predsedničkih izbora održanih u nedelju, a njega u drugom krugu čeka, kako navodi Rojters, iznenađujući protivkandidat, biznismen Rodolfo Ernandez.

Petro, bivši član gerilskog pokreta M-19, koji je obećao duboke ekonomske i društvene promene u Kolumbiji, osvojio je 40,3 odsto glasova, pokazali su rezultati izborne komisije na osnovu prebrojanih 99,9 odsto glasova.

Profimedia

 

Ernandez, sedmogodišnji gradonačelnik grada Bukaramanga, koji je obećao da će se boriti protiv korupcije, iako je pod istragom za isto delo, osvojio je 28,2 odsto glasova.

Ankete uoči prvog kruga pokazale su da bi u slučaju da se plasira u drugi krug, Ernandez, koji ima podršku trećeplasiranog kandidata Federika Gutijereza i većine njegovih pristalica, zaostajao svega nekoliko procenata. Drugi krug glasanja za predsednika Kolumbije biće održan 19. juna.

Ekonomija, bezbednost i droga

Kolumbija je inače bila među zemljama sam najbržim rastom u Latinskoj Americi poslednjih godina. Međutim, i pored toga što je zemlja u celini bogatija otkako je još uvek aktuelni predsdednik Ivan Duke došao na vlast 2018. godine, prosečne plate su značajno pale, pošto je od tada pezos pao na 40 odsto u odnosu na dolar. Ovo stanje dodatno je pogrošala akutelna situacija u Ukrajini i svetska inflacija.

Izbori se takođe održavaju u trenutku kada se bezbednonosna situacija pogoršava. Ranije ovog meseca narko kartel "Klan del Golfo" uveo je "oružani policijski čas" kao omazdu za američko izručenje Dijara Usuge "Otonijela" koji je jedan od vođa ovog klana. Takođe, da kriminalne organizacije uzimaju maha potvrđuje i činjenica da je tokom prva tri mesca ove godie, skoro 50.000 Kolumbijaca bilo prisilno zatvoreno zbog oružanih sukoba. 

profimedia

 

Nasilje u Kolubiji se povezuje i sa proizvodnjom i trgvinom narkotika, piše CNN, pri čemu je značajna proizvodnja kokaina u Kolumbiji značajno porasla proteklih godina. Takođe, pandemija se poklopila sa porastom kriminalnih aktivnosti pa su pojedini klanovi imali potpunu kontrolu nad određenim delovima zemlje. 

Upravo, ključni problem na kojem kandidati takođe insistiraju tokom prikupljanja glasova, je upravo kako se izoboriti sa narko kartelima, a CNN navodi da će to biti glavni izazov za budućeg predsednika.

Petro je rekao da razmišlja da ovaj problem reši legalizacijom kanabisa i delimičnom dekriminalizacijom konzumiranja kokaina i drugih opojnih droga. Rekao je da se zalaže za mirovne sporazume sa klanovima, a zbog toga je ranijih godina i bio na udaru. 

Nasuprot njemu, Gutijerez podržava tradicionalniji pristup u borbi protiv krimnala. Kao gradonačelnik Medeljina, dobio je nadimak "šerif" zbog svog učešća u policijskim racijama protiv gangstera.

 

Komentari (0)

Svet