Fokus

SZO smatra da se epidemija kovida u Severnoj Koreji pogoršava: "Veoma je teško objaviti odgovarajuću analizu"

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

11:32

SZO smatra da se epidemija kovida u Severnoj Koreji pogoršava: "Veoma je teško objaviti odgovarajuću analizu"
SZO smatra da se epidemija kovida u Severnoj Koreji pogoršava: "Veoma je teško objaviti odgovarajuću analizu" - Copyright Tanjug AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor Programa SZO za vanredne zdravstvene situacije, Mark Rajan, izjavio je da zdravstvena agencija UN pretpostavlja da se epidemija koronavirusa u Severnoj Koreji pogoršava uprkos nedavnim suprotnim tvrdnjama severnokorejskih vlasti.

Rajan je apelovao na severnokorejske vlasti da pruže više informacija o epidemiji virusa korona u toj zemlji.

"Veoma je teško objaviti odgovarajuću analizu kada nemamo pristup potrebnim podacima", izjavio je Rajan u sredu na konferenciji za novinare, prenosi AP.

SZO je ranije izrazila zabrinutost zbog uticaja kovida 19 na stanovništvo Severne Koreje, za koje se veruje da je uglavnom nevakcinisano.

Rajan je kazao da je SZO više puta ponudila tehničku pomoć i zalihe severnokorejskim zvaničnicima, uključujući ponudu vakcina protiv kovida 19 u najmanje tri navrata.

Prošle nedelje, severnokorejski lider Kim Džong Un i drugi najviši zvaničnici razgovarali su o reviziji strogih protivepidemijskih ograničenja, ali su ostali pri tvrdnji da epidemija korone u toj zemlji usporava, navodi AP.

Vlada Severne Koreje saopštila je da oko 3,7 miliona njenih građana ima visoku temperaturu ili se sumnja da imaju kovid 19, ali nije otkrila koliko se ljudi oporavilo i druge detalje.

Rajan je naveo da SZO sarađuje sa susedima Severne Koreje, kao što su Kina i Južna Koreja kako bi utvrdila detalje o zdravstvenoj situaciji u toj zemlji, istakavši da bi tamošnja epidemija mogla da ima globalne implikacije, prenosi američka agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet