Fokus

Severna Koreja: Bez novih smrtnih slučajeva

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

11:14

Severna Koreja: Bez novih smrtnih slučajeva
Severna Koreja: Bez novih smrtnih slučajeva - Copyright Korea News Service vía AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja je saopštila danas da nije zabeležen nijedan novi smrtni slučaj među pacijentima obolelim od groznice, što je prvi put otkako je otkriveno žarište kovida pre oko dve nedelje, uz dodatak da se vidi "stabilan" trend pada epidemije.

Kovid talas, o kojem je Severna Koreja prvi put prvogovorila 12. maja, doneo je zabrinutost zbog nedostatka vakcina, neadekvatne medicinske infrastrukture i potencijalne krize u nabavkama hrane za populaciju od 25 miliona stanovnika, preneo je Rojters.

Međutim, Pjongjang navodi da beleži "uspeh" u zaustavljanju širenja virusa i dodaje da nema novih smrtnih slučajeva izazvanih groznicom od ponedljka uveče, mada je obolelo još 134.510 ljudi.

Ovo je treći uzastopni dan u kojima su brojke ostale ispod 200.000 novoobolelih i prvi put da nije zabeležena nijedna smrt otkako je počelo da se priča o groznici, prema zvaničnoj novinskoj agenciji KCNA.

U nedostatku opreme za testove, Severna Koreja nije potvrdila ukupan broj osoba koji su možda pozitivni na korona virus, pa je umesto toga objavljivala broj ljudi koji imaju groznicu.

Ukupan broj slučajeva groznice, od kraja aprila, popeo se na 2,95 miliona, dok je broj preminulih od bolesti 68, tvrdi KCNA.

Brojni analitičari, međutim, sumnjaju u tačnost brojki, rekavši da to samo pokazuje koliko je teško proceniti pravo stanje kovid talasa u izolovanoj zemlji.

Južna Koreja i SAD su ponudile pomoć Severnoj Koreji, uključujući vakcine, ali Pjongjang nije odgovorio na ponudu.

"Statistički govoreći, dnevni izveštaj je teško uporediv sa međunarodnim standardima i više je usmeren ka domaćoj publici", rekao je Mon Jin-su, profesor na seluskom Nacionalnom univerzitetu medicine, aludirajući na prijavljenu smrtnost od 0,002 odsto.

Smrtnost u Južnoj Koreji od kovida je ostala na 0,13 u utorak.

Komentari (0)

Svet