Fokus

Južna Koreja i SAD ispalile osam raketa zemlja-zemlja nakon poslednjeg poteza Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

08:17

Južna Koreja i SAD ispalile osam raketa zemlja-zemlja nakon poslednjeg poteza Severne Koreje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države ispalile su osam raketa zemlja-zemlja rano jutros u blizini istočne obale Južne Koreje, kao odgovor na to što je Severna Koreja juče lansirala baraž balističkih projektila kratkog dometa, saopštio je zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane.

Akcija pokazuje "sposobnost i spremnost da se izvrši precizan udar" protiv izvora lansiranja raketa ili severnokorejskih komandnih centara i centara za podršku, izvestila je južnokorejska novinska agencija Jonhap, citirajući južnokorejsku vojsku, a preneo je Rojters.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol, koji je preuzeo dužnost prošlog meseca, obećao je da će zauzeti oštriji stav protiv Severa i dogovorio se sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na samitu u Seulu u maju da unapredi zajedničke vojne vežbe i njihov kombinovani sistem odvraćanja.

Jonhap je izvestio da su južnokorejske i američke snage ispalile osam projektila zemlja-zemlja u periodu od 10 minuta, počevši od jutros po lokalnom vremenu, a kao odgovor na osam projektila koje je Sever ispalio juče. Zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane potvrdio je da je ispaljeno osam vojnih taktičkih raketnih sistema (ATACMS).

Severnokorejske balističke rakete kratkog dometa, ispaljene juče ka moru sa njene istočne obale, bile su verovatno najveći pojedinačni test i usledile su dan nakon što su Južna Koreja i SAD okončale zajedničke vojne vežbe.

Severna Koreja je ove godine izvela niz lansiranja raketa, od hipersoničnog oružja do probnih lansiranja svojih najvećih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) po prvi put u skoro pet godina, podseća Rojters. Zvaničnici Vašingtona i Seula takođe su nedavno upozorili da je izgleda Severna Koreja spremna da nastavi sa testiranjem nuklearnog oružja po prvi put od 2017. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet