Fokus

Američki obaveštajci: Moguće nuklearne probe Severne Koreje tokom Bajdenove posete Aziji

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

23:05

Američki obaveštajci: Moguće nuklearne probe Severne Koreje tokom Bajdenove posete Aziji
Tanjug/АP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/АP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki obaveštajci tvrde da bi Severna Koreja mogla da izvede nuklearno ili raketno testiranje, ili oba, pre, za vreme ili posle putovanja američkog predsednika Džozefa Bajdena u Južnu Koreju i Japan, izjavio je danas savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Spremamo se za sve nepredviđene situacije, uključujući mogućnost da do takve provokacije dođe dok smo u Južnoj Koreji ili Japanu", rekao je Saliven na brifingu za novinare u Beloj kući, prenosi Rojters.

On je predočio da SAD po tom pitanju blisko sarađuju sa Južnom Korejom i Japanom i da se o Severnoj Koreji danas razgovaralo i sa visoko pozicioniranim kineskim diplomatom Jangom Jiečijem.

"Prilično smo jasno objasnili da naši obaveštajni podaci odražavaju stvarnu mogućnost da će se u danima pre ili posle putovanja predsednika Bajdena u Aziju izvršiti raketno testiranje, uključujući i mogućnost testiranja raketa dugog dometa, ili čak nuklearni test, ili, iskreno i jedno i drugo", rekao je Saliven.

Američki zvaničnik je najavio da su SAD spremne da po potrebi izvrše i kratkoročna i dugoročna prilagođavanja svoje vojne strategije "kako bi Amerika bila sigurna da pruža odgovarajuću zaštitu i odvraćanje svojim saveznicima u regionu i da je spremna da odgovori na svaku provokaciju Severne Koreje".

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je na istom brifingu da predsednik Bajden tokom posete Južnoj Koreji, koja počinje u petak, neće posetiti demilitarizovanu zonu koja deli Severnu i Južnu Koreju, iako je Bela kuća prošle nedelje saopštila da "Bajden razmatra tu mogućnost".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet