Fokus

Bajden proglasio hitne mere za povećanje proizvodnje solarnih panela i ukinuo tarife na uvoz iz Azije

Komentari

Autor: AP

06/06/2022

-

19:50

Bajden proglasio hitne mere za povećanje proizvodnje solarnih panela i ukinuo tarife na uvoz iz Azije
Tanjug/AP/Patrick Semansky - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden naredio je u ponedeljak hitne mere za povećanje proizvodnje solarnih panela i proglasio dvogodišnje oslobađanje od carina na uvoz panela iz jugoistočne Azije.

Ministarstvo trgovine objavilo je u martu da ispituje uvoz solarnih panela iz Tajlanda, Vijetnama, Malezije i Kambodže, zabrinuto da proizvodi iz tih zemalja zaobilaze američka antidamping pravila koja ograničavaju uvoz iz Kine, prenosi AP.

Izuzeće od tarifa odnosi se na panele iz ove četiri azijske zemlje i služiće kao mera "premošćivanja" dok se proizvodnja u SAD povećava, navela je Bela kuća.

 Bajdenov potez je odgovor na strahovanja od zaustavljanja solarnih projekata širom zemlje i uticaja toga na borbu protiv klimatskih promena, a sve u vezi sa istragom o tome da li je uvoz solarnih panela iz četiri zemlje zaobilazio tarife na robu proizvedenu u Kini. Bela kuća je saopštila i da će se Zakon o odbrambenoj proizvodnji upotrebiti za povećanje proizvodnje izolacionih materijala za zgrade, toplotnih pumpi, transformatora i opreme za "goriva dobijena iz čistih izvora energije", kao što su vodonične i gorivne ćelije.

Heder Zikal, izvršna direktorka Američkog udruženja za čistu energiju, rekla je da će Bajdenova najava "osvežiti izgradnju i domaću proizvodnju solarne energije, tako što će ponovo uspostaviti predvidljivost i poslovnu sigurnost".

Kompanije koje se bave solarnom energijom ojačale su u ponedeljak na Volstritu, prenosi AP.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet