Fokus

Putinov portparol: Dobro je što SAD ne okrivljuju rusku vlast za sajber napade

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2021

-

11:26

Putinov portparol: Dobro je što SAD ne okrivljuju rusku vlast za sajber napade
Putinov portparol: Dobro je što SAD ne okrivljuju rusku vlast za sajber napade - Copyright Tanjug AP/Denis Balibouse

veličina teksta

Aa Aa

Rusija pozitivno ocenjuje to što Sjedinjene Američke Države ne okrivljuju direktno ruske vlasti za najnovije sajber napade, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.


"Pre i tokom jučerašnjeg samita, uočeno je da niko ne krivi rusku vladu, i da nisu iznete optužbe protiv ruske strane", naglasio je Peskov u intervjuu za radio "Eho Moskve", a prenosi agencija Tass.

"Ovo je veoma važno. Mi to shvatamo vrlo pozitivno", rekao je on.

Pregovori vođeni između dvojice lidera su, prema njegovim rečima, bili više "sa znakom plus", pošto su dve strane uspele da razumeju u kojim oblastima mogu da imaju interakciju, a gde ona nije moguća.

Zvanična Moskva je, kako navodi, od samog početka samita upozoravala da nema velika očekivanja od pregovora, "ali sada možemo reći, prvenstveno na osnovu procene samog predsednika, da su pregovori više bili sa znakom plus".

Podeljeni oko Belorusije

Samit je bio produktivan "sa stanovišta da su lideri imali priliku da direktno izraze svoje stavove i razumeju više ili manje gde mogu da imaju interakciju, a gde interakcija trenutno nije moguća zbog potpunog razilaženja u stavovima", rekao je Peskov.

Ukazao je da bi SAD i Rusija trebalo da požure i da sednu za pregovarački sto kako bi diskutovale o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja.

Naveo je da su Putin i Bajden bili podeljeni oko pitanja Belorusije, kao i da SAD nisu iznele nikakve predloge o razmeni ruskog blogera Alekseja Navaljnog za neke od ruskih državljana koji su u zatvoru u SAD.

Peskov je rekao da na samitu nije postignut nikakav sporazum o sajber bezbednosti, ali da su se dve strane saglasile da moraju da pokrenu dijalog o tom pitanju.

Portparol ruskog predsednika je izjavio i da će se ruski ambasador u roku od nekoliko dana vratiti u Vašington.

Komentari (0)

Svet