Fokus

Ponovo stroge mere u Šangaju i Pekingu zbog koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2022

-

09:37

Ponovo stroge mere u Šangaju i Pekingu zbog koronavirusa
Ponovo stroge mere u Šangaju i Pekingu zbog koronavirusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šangaj i Peking su objavili nova upozorenja zbog koronavirusa, a delovi ovih kineskih gradova uveli su nove mere zatvaranja i najavili masovna testiranja na koronavirus za milione stanovnika.

Najmnogoljudniji okrug u kineskoj prestonici je najavio zatvaranje objekata za zabavu, a vlasti šangajskog okruga Minhang uvode potpuni karantin za više od dva miliona ljudi, nakon pojave novih slučajeva infekcije nakon strogih dvomesečnih mera koje su nedavno ublažene, prenosi Rojters.

U Šangaju se novi slučajevi pojavljuju nakon dva meseca zatvaranja, a zvaničnici su potvrdili tri infekcije u popularnom kozmetičkom salonu "Crvena ruža" u centru grada, koji je ponovo otvoren 1. juna, kada je grad ukinuo stroge mere.

U ovom objektu su uslužene 502 mušterije iz 15 od 16 šangajskih okruga u proteklih osam dana, izvestili su lokalni mediji. Vlasti su saopštile da je preliminarna istraga otkrila da neki od 16 zaposlenih u salonu nisu bili podvrgnuti svakodnevnom testiranju na kovid-19, kao što je to bilo potrebno, i da je testirano 90.000 ljudi povezanih sa osobljem Crvene ruže ili mušterijama.

AP/Chen Si

 

Šangajski okrug Minhang saopštio je da će u subotu sprovesti PCR testiranje za celokupno stanovništvo i naložio stanovnicima da ostanu kod kuće tokom njegovog trajanja, a šest drugih šangajskih okruga, takođe su najavile masovno testiranje za vikend.

Nekoliko okružnih vlasti u Šangaju, koji ima 25 miliona ljudi, takođe je izdalo obaveštenja u kojima se kaže da će stanovnici tih okruga biti podvrgnuti dvodnevnom karantinu i još 12 dana rigoroznog testiranja počevši od danas, navodi Rojters.

U Pekingu su vlasti u okrugu Čaojang, u kojem živi više od 3 miliona ljudi, naredile da se zatvore objekti za zabavu i internet kafei, dok je posetiocima četiri bara naređeno da se prijave i da se samoizoluju. Kina je 8. juna prijavila 240 novih slučajeva kovid-19, od kojih je 70 bilo sa simptomima bolesti, a 170 asimptomatskih, saopštila je u četvrtak Državna zdravstvena komisija Kine, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet