Fokus

Duterteova ćerka položila zakletvu za potpredsednicu Filipina

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2022

-

14:38

Duterteova ćerka položila zakletvu za potpredsednicu Filipina
Tanjug/AP/Manman Dejeto - Copyright Tanjug/AP/Manman Dejeto

veličina teksta

Aa Aa

Sara Duterte-Karpio, ćerka odlazećeg filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, položila je danas zakletvu kao 15. potpredsednica te zemlje i pozvala na nacionalno jedinstvo.


"Dani koji su pred nama možda će biti puni izazova koji nas pozivaju da budemo ujedinjeniji kao nacija", poručila je ona u obraćanju u svom rodnom gradu Davaou, gde je položila zakletvu, zajedno sa roditeljima koji su stajali pored nje, prenosi agencija Rojters.

Duterte-Karpio (44) je potpredsednica Ferdinanda Markosa mlađeg, koji je pobedio na izborima 9. maja i koji će zakletvu za predsednika zemlje položiti 30. juna, kada počinje njihov šestogodišnji mandat.

Markos je takođe prisustvovao ceremoniji inauguracije, na kojoj su bili Duterte-Karpiovi rođaci, saveznici i pristalice.

"Ako svi odvojimo trenutak da saslušamo poziv da služimo i odlučimo da poslušamo poziv, verujem da će zemlja krenuti ka budućnosti nade, sigurnosti, snage, stabilnosti i napretka", rekla je Duterte-Karpio, koja će biti i Markosov sekretar za obrazovanje.

Kao i njen otac, Duterte-Karpio se školovala za pravnika pre nego što je ušla u politiku 2007. godine, kada je izabrana za očevog pomoćnika u vođenju grada Davao, koji se nalazi na 1.000 kilmetara od glavnog grada Manile.

U početku je želela da bude lekar, ali je umesto toga nastavila svoju političku karijeru i 2010. godine nasledila je oca i postala prva žena gradonačelnica grada Davao, podseća britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet