Fokus

"Ne sudite mi po precima, već po delima": Sin svrgnutog filipinskog lidera biće novi predsednik

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2022

-

15:36

"Ne sudite mi po precima, već po delima": Sin svrgnutog filipinskog lidera biće novi predsednik
"Ne sudite mi po precima, već po delima": Sin svrgnutog filipinskog lidera biće novi predsednik - Copyright Tanjug AP/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

"Ne sudite mi po mojim precima, već po mojim delima", poručio je nakon objavljivanja rezultata izbora Ferdinand Markos mlađi, sin pokojnog filipinskog predsednika čije ime i prezime nosi. On je naveo da će biti predsednik svih građana. 

Naime, prema poslednjim podacima, na osnovu nezvanično prebrojanih 98 odsto glasačkih listića, Markos ima oko 30 miliona glasova, što je duplo više od njegove najveće rivalke i odlazeće potpresednice Mari Lenor Roberdo koja je imala oko 14,5 miliona, prenosi Rojters.

Težina njegove rečenice postaje jasnija odmah nakon što su svetski medji preneli da je u pitanju istorijska pobeda kao i da je Ferdinand Markos mlađi, poznatiji kao "Bongbong", postao prvi kandidat u novijoj istoriji Filipina koji je osvojio ubedljivu većinu na predsedničkim izborima i time otvorio put za nekada nezamisliv povratak njegove porodice na vlast.

Tanjug AP/Aaron Favila

 

Markos je sa svojom porodicom 1986. godine pobegao na Havaje i to zbog pobune kojom je okončana autokratska dvadesetogodišnja vladavina njegovog oca. Međutim, nakon povratka na Filipine 1991. godine on se vraća u političke vode.

Najpre je imao funkcije u Kongresu i Senatu, a sada postaje i predsednik zemlje. Rojters navodi i da se zvanični rezultati ovih izbora očekuju krajem meseca, kada će on i biti proglašen za predsednika.

Pobeda Markosa jeste neverovatna, ali je očekivana i deo je višedecenijskih napora da na vlast vrati svoju porodicu u vrh nacionalne politike i "očisti njeno ime", piše Volstrit džurnal.

Izgleda da je plan "čišćenja porodičnog imena" uspeo jer će sada mlađi Markos naslediti aktuelnog predsednika Rodriga Dutertea, populistu koji je kritikovao SAD i nastojao da približi Filipine Kini i Rusiji. Novi lider Filipina će, prema oceni Volstrit džurnala, zapravo da nasledi delikatan diplomatski balans, budući da arhipelag na jugoistočnoj Aziji ima jake strateške odnose sa SAD i duboke ekonomske veze sa susednom Kinom.

Protivnici Markosa strahuju da bi povratak porodice na vlast mogao da dovede do preokreta do sada ostvarenih demokratskih rezultata otkako je njegov otac nakon narodnog ustanka, koji je nazvan "Revolucija moći i naroda" 1986. godine, zapravo i prisiljen da napusti Filipine sa porodicom, piše Gardijan.

Analitičari ocenjuju i da je dinastija Markos zapravo ostvarila ono čemu je i težila, a to je povratak na vlast nakon što je izvesno vreme živela u izganstvu. Da su nepokolebljivi u svojim stavovima uprkos i činjenicama koje im ne idu u korist, pokazuje i pisanje Gardijana koje navodi da je mlađi Markos studirao politiku, filozofiju i ekonomiju na Oksfordu, ali prema podacima ovog univerziteta on nije završio svoje školovanje. Međutim, sa univerziteta navode da uprkos tome jeste dobio specijalnu diplomu društvenih nauka. Sa druge strane, Markos to negira i insistira na tome da je njegova diploma zapravo ekvivalentna onoj koja se dobija nakon zvaršenih studija kao i da je on stručnjak za te oblasti.

Prekid političke karijere i povratak na "velika vrata"

Uticaj same porodice Markos dok je ranije bila na vlasti dokazuje se i činjenicom da je i sam "Bongbong" sa 23 godine postao viceguverner svoje matične provincije, Ilokos Norte, a kasnije i guverner ali tu se na neko vreme prekida njegova politčka karijera. Imao je 29 godina kada je njegov otac zbačen, pa je s porodicom bio prisiljen da napusti Filipine. Markos stariji je i umro u egzilu 1989. godine. Međutim, porodici je dozvoljen povratak u zemlju devedesetih, nakon čega je "Bongbong" počeo da obnavlja svoju političku karijeru.

Ostali članovi njegove porodice takođe su imali različite političke funkcije otkako im je dozvoljeno da se vrate na Filipine, uključujući njegovu majku Imeldu i njegovu stariju sestru Ime. Imelda se čak kandidovala za predsednika samo godinu dana nakon što se vratila, 1992. godine. Međutim, za razliku od svoje majke, on je uspeo da ostvari porodičnu želju. CNN navodi da je svoju predizbornu kampanju povezivao sa nasleđem svog oca i sloganom "ustani ponovo", ali je tražio od sveta da mu "sudi po njegovim postupcima, a ne prema prošlosti njegove porodice".

Glavni razlog za to je što je na desetine hiljada ljudi zatvoreno, mučeno ili ubijeno tokom perioda vanrednog stanja od 1972. do 1981. godine na FIlipinima. Međutim, porodica je u više navrata ovo negirala ogradišvi se tadašnjom aktuelnom situacijom, piše CNN. Sa druge stane neke od žrtava i njihve porodice i danas se bore za pravdu.

Istorija porodice Markos 

U sadašnjem Markosovom uporištu u Lokos Norte nalazi se impresivna zgrada u španskom stilu, ali sad se očekuje njihov veliki povratak u palatu Malakanjang koja je zapravo dom zvaničnog predsednika. Inače, ovu palatu je nekada porodici Markos poklonila filipinska turistička uprava i to u vreme dok su bili na vlasti tokom 1960-tih godina.

Sada je otovrena za javnost, a pristalice ove porodice često tu dolaze kako bi pravili kraljevske selfije pored portreta Ferdinanda i Imelde Markos, kao i da istražuju sobe u kojima su nekada živeli.

profimedia

 

Inače, unutar dečije sobe novoizabranog predsednika,  koji je nekada tu boravio kao mali, stoji njegov protret koji ga oslikava kao budućeg vođu. Na njemu se on nalazi sa zlatnom krunom, jaše na belom pastuvu korz oblake i u jendoj ruci nosi filipinsku zastavu a u drugoj bibliju, piše BBC.

BBC navodi da je porodica prognana nakon revolucije i da su nakon toga postali globalni sinonim za korupciju. Britanski mediji navodi da postoje i sudski dokumenti koji nude noborive dokaze protiv masovnih eksesa, kao i da je porodica tokom vladavine kršila ljudska prava.

AP/ASSOCIATED PRESS

 

Kada su revolucionari upali u predsedničku palatu pronašli su skupocene protrete porodice u ulju, pozlaćen džakuzi, 15 bundi od nerca, 508 halijna i više od 3.000 pari dizajnerskih cipela gospođe Markos. Tada su pronađeni i dokumenti koji pokazuju da je prodica prebacivala milione doalra za nezakonito prisvojen novac na račune u švajcarskim bankama kao i da poseduju brojne luksuzne nekretnine na Menhetnu u Njujorku.

Nakon svega, usledilo je više sudskih sporova protiv Markosa. Neki su i doveli do krivičnog gonjenja porodice, dok su neki propali. Najznačajniji od ovih neuspeha odigrao se 1990. godine u Njuroku gde su svojim uticajem na suđenju utrli put sebi da se vrate na Filipine. U dokumentarcu Kingmejker, Bongbong opisuje svoju dilemu oko povratka kući kada je rekao: "Ne mogu da se vratim kući u kočiji, uvek sam leteo prvom klasom".

Komentari (0)

Svet