Fokus

Odbačena žalba protiv Markosa, može da bude kandidat na filipinskim predsedničkim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

10:07

Odbačena žalba protiv Markosa, može da bude kandidat na filipinskim predsedničkim izborima
Ferdinand Markos Mlađi - Copyright AP Photo/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Kandidatu za predsednika Filipina Ferdinandu Markosu mlađem dozvoljeno je da nastavi izbornu trku, nakon što je državna izborna komisija danas odbacila peticiju za diskvalifikaciju sina pokojnog filipinskog diktatora.

Izborna komisija je odlučila da zahtev za diskvalifikaciju Markosa mlađeg, zbog propusta da podnese poreske prijave, nije osnovan, prenosi Rojters.

"Bez obzira na to što je tuženi u više navrata ponavljao nepodnošenje poreske prijave, i dalje se ne može govoriti o utaji poreza, jer nijedan porez zapravo nije namerno utajen i država nije oštećena", navodi se u odluci filipinskih vlasti.

Po istraživanjima javnog mnjenja, među 10 kandidata za predsednika Filipina, ubedljivo vodi Ferdinand Markos mlađi, uoči izbora 9. maja, navodi britanska agencija.

Filipinski diktator Ferdinand Markos stariji, koji je vladao 20 godina uz razračunavanje sa političkim protivnicima i novinarima, zbačen je sa vlasti 1986. usled pogoršanja ekonomskih prilika i velikih skandala.

Smatra se da je tokom svoje vladavine zajedno sa porodicom i prijateljima prisvojio oko 10 milijardi američkih dolara, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet