Fokus

Kim Džong Un naredio jačanje odbrambenih kapaciteta Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

09:35

Kim Džong Un naredio jačanje odbrambenih kapaciteta Severne Koreje
Kim Džong Un naredio jačanje odbrambenih kapaciteta Severne Koreje - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je jačanje odbrambenih kapaciteta zemlje, nakon sastanka sa najvišim vojnim zvaničnicima, javili su danas severnokorejski mediji.

Ova naredba severnokorejskog lidera povećava zabrinutost oko moguće dopune odbrambenih kapaciteta Pjongjanga taktičkim nuklearnim naoružanjem, ocenio je Rojters.

Sastanak vojnog vrha u Pjongjangu je pomno praćen zbog rastućih spekulacija da bi Severna Koreja mogla da izvede svoje prvo nuklearno testiranje posle pet godina, za koje američki i južnokorejski zvaničnici tvrde da bi moglo da se desi u bilo kom trenutku.

Kim je predsedavao trodnevnim zasedanjem 8. plenuma Centralne vojne komisije, na kojem su najviši zvaničnici "podržali važnu odluku o obezbeđivanju vojnih garancija u cilju jačanja ratnog odvraćanja zemlje", prenela je severnokorejska novinska agencija KCNA. Tokom sastanka, odlučeno je da Severna Koreja pojača operativne dužnosti svojih jedinica na prvim linijama "važnim planom vojne akcije".

KCNA nije saopštila detalje tog plana, koji je očigledno usmeren na Južnu Koreju, saopštili su analitičari u Seulu, prenosi Rojters.

"Severna Koreja je mogla da doda moguću upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u svoje nove operativne planove s obzirom na upotrebu termina ratno odvraćanje koji koristi za nuklearne sposobnosti“, naveo je Hong Min, saradnik na Korejskom institutu za nacionalno ujedinjenje u Seulu.

KCNA je juče objavila fotografiju najviših zvaničnika Severne Koreje na sastanku sa mapom onoga što izgleda kao istočna obala Korejskog poluostrva, gde se nalaze južnokorejske nuklearne elektrane, navodi Rojters.

Zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje rekao je da se čini da je Pjongjang namerno objavio ovu fotografiju i da će verovatno u nastavku krenuti sa pretnjama Seulu.

Izveštaj KCNA ne pominje direktno nuklearni ili balistički program Severne Koreje, ali precizira da je Ri Pjong Čol, koji vodi razvoj raketnog programa Pjongjanga, izabran za potpredsednika Centralne vojne komisije Partije, navodi britanska agencija.

Upitan o sastanku vojnog vrha Sjeverne Koreje, južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol poručio je da Seul priprema "snažan odgovor" na aktivnosti Pjongjanga.

Severna Koreja je ove godine testirala najveći broj balističkih projektila, uključujući interkontinentalne balističke rakete (ICBM), nove hipersonične rakete i rakete kratkog dometa potencijalno konstruisane za taktičko nuklearno oružje, navodi Rojters. U martu, Severna Koreja je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da stigne do teritorije SAD, kršeći moratorijum iz 2018. na takve raketne testove, a moguća nova nuklearna proba Pjongjanga bila bi sedma te vrste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet