Fokus

Nepoznata "crvena infekcija" širi se u Severnoj Koreji, zaraženo 800 porodica: Nadležni sumnjaju na koleru ili tifus

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

07:17

Nepoznata "crvena infekcija" širi se u Severnoj Koreji, zaraženo 800 porodica: Nadležni sumnjaju na koleru ili tifus
Nepoznata "crvena infekcija" širi se u Severnoj Koreji, zaraženo 800 porodica: Nadležni sumnjaju na koleru ili tifus - Copyright Korea News Service vía AP

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski vođa Kim Džong Un naredio je danas slanje pomoći za oko 800 porodica koje boluju od crevne infekcije, dok se zemlja takođe bori protiv prve epidemije kovid-19.

"Zvaničnici su pripremili lekove, hranu i svakodnevne potrepštine neophodne za život i lečenje, kako bi se pružila pomoć ljudima u gradu Haedžu i okrugu Kangridžong u provinciji Hvandže“, izvestila je korejska novinska agencija KCNA.

Severna Koreja, koja se trenutno bori sa višenedeljnim talasom kovid-19 infekcija, ove nedelje je saopštila da se suočava i sa "akutnom epidemijom enterovirusa", preneo je Rojters.

Nije pojašnjeno o kakvoj se tačno bolesti radi, osim da se odnosi na gastrointestinalni trakt. Kim je, kako navodi KCNA, pozvao zvaničnike da "što pre ispune svoje dužnosti u radu na ublažavanju nesreće i patnji naroda".

U četvrtak je zvaničnik Ministarstva za ujedinjenje u Južnoj Koreji saopštio da južnokorejske vlasti prate ovu epidemiju, za koju sumnjaju da je kolera ili tifus, navodi Rojters.

Prijavljena nova epidemija dolazi u trenutku kada se Severna Koreja bori sa prvim zvaničnim talasom kovid-19 , uz proglašeno vanredno stanje prošlog meseca, zbog zabrinutosti usled nedostatka vakcina i medicinskih zaliha.

Danas je prijavljeno još 23.160 ljudi sa simptomima groznice, a ukupan broj obolelih od groznice širom zemlje od kraja aprila je blizu 4,58 miliona. Broj smrtnih slučajeva povezanih sa ovom epidemijom je 78, a Pjongjang svakodnevno objavljuje broj pacijenata sa groznicom, a ne pacijenata sa virusom kovid-19, zbog očiglednog nedostatka kompleta za testiranje, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet