Fokus

Novinar u Indiji uhapšen jer je "uvredio boga"

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

10:42

Novinar u Indiji uhapšen jer je "uvredio boga"
Indija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policija u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju uhapsila je muslimanskog novinara u ponedeljak uveče zbog navodnog povređivanja verskih osećanja.

Hapšenje novinara mnogi su ocenili kao najnoviji primer smanjenja medijskih sloboda pod vladom premijera Narendre Modija, prenosi agencija AP.

Novinar Mohamed Zubair, jedan od suosnivača sajta za proveru činjenica Alt Njuz, uhapšen je zbog tvita, za koji je policija rekla da namerno vređa "boga određene religije".

Viši policajac KPS Malhotra rekao je da je slučaj registrovan nakon žalbi korisnika Tvitera, a Zubairu je određen jednodnevni pritvor.

Novinari širom Indije poslednjih godina su sve više na meti zbog svog rada.

Neki su uhapšeni pod strogim krivičnim prijavama zbog objava na društvenim mrežama, gde se suočavaju sa pretnjama.

Tviter nalozi nekih novinara i novinskih sajtova takođe su suspendovani na osnovu vladinog naloga.

Poslednji incident je odmah izazvao talas nezadovoljstva, a aktivisti, novinari i opozicioni političari oglasili su se na društvenim mrežama kako bi ga osudili kao uznemiravanje novinara, a istovremeno su pozvali na Zubairovo momentalno oslobađanje.

"U demokratiji, u kojoj svaki pojedinac ima pravo da koristi slobodu govora i izražavanja, neopravdano je da se tako strogi zakoni koriste kao oruđe protiv novinara", navodi u saopštenju mreža indijskih digitalnih novinskih organizacija DIGIPUB.

Osnovan 2017. godine kao neprofitna organizacija, Alt Njuz je najistaknutiji indijski veb-sajt za proveru činjenica i stekao je reputaciju zbog izveštavanja o govoru mržnje i razotkrivanju dezinformacija, posebno od strane hinduističkih nacionalista.

Njeni osnivači se često suočavaju sa onlajn pretnjama desničarskih grupa, navodi američka agencija.

Protiv novinara Zubaira u prošlosti je pokrenuto nekoliko sličnih prijava.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet