Fokus

Islamske države oštro kritikuju Indiju: Protesti ambasadama zbog uvreda proroku Muhamedu

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2022

-

23:57

Islamske države oštro kritikuju Indiju: Protesti ambasadama zbog uvreda proroku Muhamedu
Nupur Šarma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Katar, Kuvajt i Iran pozvali su danas indijske ambasadore zbog uvredljivih komentara koje su protiv islama i proroka Muhameda uputili zvaničnici vladajuće Narodne stranke (BJP) u Indiji, javlja Anadolija.


Ministarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je da je pozvalo indijskog diolomatskog predstavnika kako bi mu iskazali "razočaranje Katara" i potpuno odbacili i osudili izjave zvaničnika vladajuće stranke u Indiji protiv poslanika Muhameda.

Ministar spoljnih poslova Katara Sultan bin Sad Al-Muraihi uručio je protestnu notu indijskom diplomati u kojoj je naveo da će "ove uvredljive izjave dovesti do podsticanja verske mržnje i uvrediti više od dve milijarde muslimana širom sveta".

Zvanična Doha od vlade Indije očekuje "javno izvinjenje i hitnu osudu ovih komentara".

Ambasada Indije u Dohi je na Tviteru objavila da je ambasador tokom sastanka kazao da je "već preduzet odlučan korak protiv onih koji su uputili pogrdne komentare".

Služba za Južnu Aziju pri Ministarstvu spoljnih poslova Irana takođe je saopštila da je indijski ambasador u Teheranu pozvan kako bi mu bila uručena protestna nota zbog uvredljivih izjava.

Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Kuvajta navelo da je pozvalo indijskog ambasadora i uručilo mu protestnu notu u kojoj su snažno osuđeni uvredljivi komentari koje su protiv islama i proroka Muhameda uputili zvaničnici vladajuće BJP u Indiji.

Portparolka BJP u Indiji Nupur Šarma suspendovana je zbog uvredljivih komentara protiv islama i proroka Muhameda, dok je direktor za medije BJP u Nju Delhiju, DŽindal Kumar, izbačen iz stranke.

Šarma je u televizijskom programu 3. juna iznela uvredljive komentare o islamskoj religiji i proroku Muhamedu.

Kumar je izbačen iz stranke zbog "vređanja verskih vrednosti" na društvenim mrežama.

Nakon ove odluke, generalni sekretar BJP Arun Sing je objavio saopštenje u kojem se navodi da ta "stranka ne odobrava vređanje nijedne religije i poštuje sve vere".

Šarma je na Tviteru objavila da nije želela nikoga da uvredi svojim rečima.

Narodna stranka je vladajuća u Indiji, a njen član je i premijer Narendra Modi.

Veliki muftija Omana Ahmed al-Halili pozvao je danas muslimane širom sveta da ustanu i odgovore na uvredljive izjave iz Indije.

"Gruba i bezobrazna pretencioznost predstavnika vladajuće partije Indije prema proroku Muhamedu i njegovoj pravednoj ženi, majci vernika, Aiši, je rat protiv svakog muslimana na istoku i zapadu, koji zahteva od svih muslimana da ustanu i odgovore na uvrede", naveo je na Tviteru Al-Halili, dodaje agencija RIA Novosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet