Fokus

Severna Koreja: Zajedničke vežbe uvod u azijsku verziju NATO

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

09:32

Severna Koreja: Zajedničke vežbe uvod u azijsku verziju NATO
Tanjug/AP/Wong Maye-E - Copyright Tanjug/AP/Wong Maye-E

veličina teksta

Aa Aa

Zajedničke vežbe SAD, Južne Koreje i Japana imaju "zlokoban cilj" prema Severnoj Koreji i deo su opasnog uvoda u stvaranje "azijske verzije NATO-a", saopštila je danas severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Izveštaj KCNA objavljen je nekoliko sati pre nego što će lideri Južne Koreje i Japana po prvi put prisustvovati godišnjem samitu NATO-a kao posmatrači, prenosi Rojters.

Planirano je da se oni sastanu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom kako bi razgovarali o Severnoj Koreji, prvom takvom trilateralnom samitu od 2017, navodi britanska agencija.

Tri zemlje nameravaju da sprovedu združenu vežbu otkrivanja i praćenja raketa u blizini Havaja u avgustu, pod nazivom "Pacific Dragon".

"SAD postaju tvrdoglavo nastrojene ka vojnoj saradnji sa svojim marionetama, ne obazirući se na primarni bezbednosni zahtev i zabrinutost azijsko-pacifičkih zemalja“, saopštila je KCNA.

Navedeno je i da „plan za formiranje vojnog saveza SAD-Japan-Južna Koreja, motivisan ulagivanjem Tokija i Seula Vašingtonu" predstavlja opasan uvod u stvaranje "azijske verzije NATO-a", čime "Vašington podstiče novi hladni rat".

U sličnoj izjavi tokom vikenda, Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu je poručilo da planirane vežbe pokazuju licemerje američkih ponuda za diplomatski angažman i dijalog bez preduslova.

Severna Koreja je ove godine sprovela rekordan broj raketnih testiranja, uključujući i svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu, i postoji zabrinutost da bi mogla da testira nuklearno oružje, prvi put od 2017, prenosi Rojters.

Južna Koreja i Japan su saveznici SAD, ali je njihov međusobni odnos opterećen tenzijama iz prošlosti oko japanske okupacije Koreje od 1910-1945.

Vašington podstiče Seul i Tokio da više sarađuju suočeni sa pretnjama Severne Koreje, kao i da se suprotstave rastućem uticaju Kine, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet