Fokus

Vozač iz Meksika tvrdi da nije znao da klima u kamionu u kojem su preminuli migranti nije radila

Komentari

Autor: Tanjug

02/07/2022

-

14:11

Vozač iz Meksika tvrdi da nije znao da klima u kamionu u kojem su preminuli migranti nije radila
Vozač iz Meksika tvrdi da nije znao da klima u kamionu u kojem su preminuli migranti nije radila - Copyright Tanjug AP/Eric Gay

veličina teksta

Aa Aa

Osumnjičeni Homero Zamorano, koji je vozio kamion u kome su od vrućine umrla 53 migranta u Teksasu, nije znao da je klima prestala da radi, navodi se u sudskim dokumentima, prenosi BBC.

Prema dokumentima, Zamorano (45), je pronađen u ponedeljak kako se krije u žbunju blizu kamiona, a on je jedan od četiri optužena.

Meksički zvaničnici su saopštili da je on u početku pokušao da se predstavi kao jedan od preživelih migranata, a uhapšen je na osnovu snimaka nadzorne fotografije koje su ga indetifikovale kako vozi kamion pored kontrolnog punkta američke granične patrole u Laredu u Teksasu.

Zamorano i još jedan osumnjičeni, Kristijan Martinez (28), terete se i da su međusobno razmenjivali poruke o operaciji krijumčarenja i pre i nakon što je kamion sa telima otkriven, navodi BBC.

Prema dokumentima saveznog suda, policijski doušnik je rekao zvaničnicima da su Zamorano i Martinez razgovarali nakon što je prijavljena smrt migranata.

Martinez je navodno rekao: "Vozač nije znao da je klima uređaj prestao da radi i da je to prouzrokovalo smrt pojedinih migranata".

U dokumentima se dodaje da su doušnik i Martinez stajali na udaljenosti od nekoliko metara jedan od drugog kada je ovaj razgovor obavljen. Obojica osumnjičenih se suočavaju sa smrtnom kaznom ako budu proglašeni krivima po optužbama koje im se stavljaju na teret.

To je najsmrtonosniji slučaj trgovine ljudima u istoriji SAD, a nekoliko dece koja su pronađena u vozilu i dalje je na lečenju u bolnici, prenosi BBC.

Druga dvojica muškaraca optužena za umešanost u ovaj slučaj, Huan Klaudio D'luna-Mendez i Fransisko D'luna-Bilbao, optuženi su za posedovanje vatrenog oružja i ilegalno boravište u SAD. Obojica su meksički državljani.

Migranti iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, bili su zarobljeni u vreloj prikolici kamiona koji je pronađen napušten u industrijskoj zoni na periferiji San Antonija u Teksasu, oko 250 kilometara severno od granice između SAD i Meksika.

Kamion je ostao parkiran pored železničkih šina, a temperatura vazduha je bila 39,4 Celzijusa. Lokalne vlasti su saopštile da u kamionu nisu pronašle vodu, ni sredstva za klimatizaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet